ZETApress

hírportál

Václav Havel Budapesten

Ma reggel 75 éves korában, hosszas betegség után elhunyt Václav Havel, Csehszlovákia utolsó, Csehország első köztársasági elnöke. Sokszor járt Magyarországon, az 1994. november elsejei látogatásáról a nyíregyházi Új Kelet napilap parlamenti tudósítójaként magam is beszámoltam. Mindenszentek akkor még nem volt piros betűs ünnep.

A prágai elnöki gép 10 órakor landolt a ferihegyi betonon. Václav Havel cseh köztársasági elnök és nagyszámú kísérete elhajtott az Üllői úton, és a Kálvin téren át a Kossuth Lajos térre, ahol Göncz Árpád fogadta. (Hol vannak már azok a brezsnyevi idők, amikor a vendéglátó a repülőtéren parolázott valamely testvérpárt vezetőjével!) Szóltak a himnuszok, vonult a díszszázad, kardjukkal tisztelegtek a Parlament lépcsőjén álló díszőrség zöld dolmányos tagjai.

A két elnök négyszemközti megbeszélése után a kibővített delegáció közel egyórás tanácskozást tartott a Munkácsy-teremben, majd a két elnök s a két szóvivő a Nándorfehérvár-teremben tartott tájékoztatót az elhangzottakról. (Az előbbi helyiség falán a honfoglaló Árpád előtt hódolók, míg az utóbbiban a nándorfehérvári diadal hősei néznek le a falról, Munkácsy freskójáról.)

Idén már ötödször találkozik a két államfő. Köztársasági elnökünk szerint kapcsolatuk több a formálisnál. Büszkeséggel tölti el, hogy őt tartják a magyar Havelnak. Szeretnék a kulturális kapcsolatokat kiszélesíteni. Ezt megbeszélendő, szükséges lenne mielőbb a két ország kultuszminisztereinek összeülni. Gazdasági kérdésekben nagyobb árucserére is lehetőség lenne, ezt is fokozni kellene!

Václav Havel is megerősítette, hogy a nemzetközi események megítélésében azonos, de legalábbis közel állnak a véleményeik, évek óta jó barátok Göncz elnökkel. Szeretné, ha a két elnök személyes barátsága kivetülne a két népre. Jó lenne, ha az államközi egyezmények kötése most már a végrehajtók szintjén megkezdődre! Ez utóbbi lesz a legfontosabb feladat a közeljövőben.

A vélemények a legtöbb kérdésben azonosak

Az Európa Unióba való tagságról is megegyezett az elnökök véleménye. A kelet-európai térség egyszerre fog odaérkezni, s a belépéshez szükséges stratégiát fokozatosan egyeztetni kell. Az sem baj, ha valamely szomszédunk előbb nyer felvételt, annak is ugyanúgy örülnünk kell. A lényeg viszont addig is az, hogy az EU-nak belépésünk előtt se lehessen velünk kapcsolatos döntése a megkérdezésünk nélkül. Be kell vonni a térséget az összeurópai beruházásokba is.

A NATO-tagságunkkal kapcsolatban Faragó András szóvivő elmondta, hogy hazánk is a biztonsági rendszer tartópillérének érzi az észak-atlanti szövetséget, de összeurópai biztonsági rendszerben gondolkodik. Ennek részét a környezetvédelmi, emberi jogi és közbiztonsági kérdések is képezik. A decemberi budapesti EBEÉ konferenciáról ? melyen közel 70 államfő vagy helyettese vesz részt ? elmondta, hogy itt egy magatartási kódex megfogalmazását tervezik, mely kötelező érvényű lenne a tagokra. Hatékony és válságmenedzselő szerepe lenne a térségben.

A cseh államfő az Andrássy úti kormány-vendégházban nyert elhelyezést. Kedden legalább négy órán át tárgyalt köztársasági elnökünkkel. Munkaebédjük után 15 órakor megkoszorúzták együtt a Hősök terén a Magyar Hősök Emlékművét. Utána a Városházán tett látogatást, majd Demszky Gábor főpolgármesterrel sétált a Belvárosban. A napi program a vadásztermi díszvacsorával ért véget. Az országgyűlési munka csak 19 óráig tartott, hogy ez se zavarja a fél 8-kor kezdődő kultikus örömöket.

Elnöki menü

Mit evett Václav Havel? ? Ha nem is foglalhattunk helyet a hetvenfős lakomán, sikerült megszereznünk a Taverna Szállóból szállított ínyencségek menükártyáját. Eszerint az előétel vegyes ízelítő volt, melyet halból készítettek, amit erőleves követett Julianne-módra. Ezután vajban párolt pulykamell következett zöldséges körettel, majd meggyes és almás rétest ettek a vendégek. Vacsora előtt vegyes magyar aperitifet szolgáltak fel, majd a finomságokat Villányi rozéval és Tokaji aszúval öblítették le ? írtam 1994. november 2-án, szerdán a nyíregyházi Új Kelet 1-2. oldalán.

A szelíd Havel

Excellenciás uram! Önnel kezdődött, az Ön munkáin nevelkedett a magyar demokratikus ellenzék, melynek én is tagja voltam ? kezdte beszédét Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere kedd délután, amikor Václav Havel cseh köztársasági elnök látogatást tett a Városházán. A főpolgármester méltatta Havel 1979-es és 1989-es érdemeit. írásaiért, gondolataiért mindkétszer bebörtönözték a cseh hazafit, de a magyarok ? Demszkyvel az élen ? harcoltak szabadon bocsátásáért. 1979-ben csak titokban gyűjtötték az aláírásokat, míg 1989-ben már nyíltan felléptek kiszabadulása érdekében. A Vörösmarty téren nagy nyilvánosság előtt követelték szabadon bocsátását.

Főpolgármesterünk az ünnepi alkalomra kihozatta a Kiscelli Múzeumból azt a két sokszorosító gépet, amellyel hajdan a szamizdatokat nyomtatták. Ezeken a gépeken sokszorosították egykor Václav Havel könyvét és írásait is. Ezek a művek, s Havel emberi magatartása is segített az eligazodásban környezetünk nyugtalanságában és erkölcsi zavarodottságában. A szelíd ember ? ahogy Demszky nevezte ? észrevétlenül alakítja azóta is környezetét. Tanári asztalnak méltó hely számára az elnök asztala. Munkája a csehek és magyarok számára egyaránt tartós befektetésnek bizonyult. Ma már senki sem hiszi országainkban, hogy börtönnel meg lehet torolni a gondolat szabadságát. Teljes nálunk is a sajtószabadság, nem működik a cenzúra.

Mivel Ön írói, politikai és polgári értelemben is megbízható ember ? folytatta nagy derültség közepette a főpolgármester ?, kezébe adom városom kulcsát. Barátokat talál itt élete végéig, akár elnökként, akár magánemberként érkezik. Prágában is rengeteg még a felfedezni való, abból is tartósan meríthetünk értékeket!

Igényesebb kor vár ránk

Régi kiadómnak, Demszky Gábornak köszönöm meg a kulcsot ? felelte a cseh elnök ?, s ezt az emberi szívekhez, Budapest népéhez szóló hagyományos szimbólumként értékelem. Igényesebb kor vár ránk, mint bebörtönzésem idején, hiszen a demokratikus összefogás véget vetett a totalitárius diktatúrának. Köszönöm a korábbi szolidaritást, titkos csatornákon tudomást szereztem róla a börtönben, s ez is segített szabadulásomban, erőt adott a megpróbáltatások elviseléséhez.

A városházi fogadás után a főpolgármester és vendége végigsétált a Váci utcán és a Duna-korzón. Angolul folyt a beszélgetés, tolmács nem kellett. Útközben többen felismerték a cseh elnököt, tapsolták, éljenezték. A Váci utcában betért egy könyvesboltba, de vásárlás nélkül távozott. Pár száz méterrel arrébb egy utcai árus sörrel kínálta Demszkyt és vendégét. (Nem is értem, a közterület-felügyelők hogyan tűrhették?) Kérdésemre Havel elnök elmondta, hogy nem olyan nagy sörfogyasztó, hogy az ízéről megállapítsa a sör fajtáját, de úgy érzi: pilseni. Lényeg, hogy hideg és ízletes!

Betértek a Belvárosi templomba is, amit német nyelven mutattak be az államfőnek. Közben folyamatosan villogtak a vakuk a félhomályban. Köztársasági elnökünket szárnysegédje, Válóczi István ezredes képviselte ezen a délutánon. A félórás séta a ?89-es szolidaritási nagygyűlés színhelyén, a Vörösmarty téren ért véget. A Gerbeaud cukrászdában végre asztalhoz ülhettek a sétában megfáradt egykori szamizdatosok ? írtam 1994. november 3-án, csütörtökön a nyíregyházi napilap címoldalán.

Szóljon hozzá!