ZETApress

hírportál

Kínai elsősegélynyújtás

Tehetséges fiataljaink újabb sikert arattak Kínában. A kínai ifjúsági tudományos technológiai és innovációs verseny (China Adolescents Science and Technology Innovation Contest ? CASTIC) 1985 óta évente kerül megrendezésre más-más kínai városban ? tudtuk meg Garay Tóth Jánostól.

Az európai országok, így Magyarország is első alkalommal 2007-ben kapott meghívást a rendezvényre. A verseny célja, hogy elősegítse a kreatív gondolkodást és tanulást a diákok körében, tudományos és műszaki területen. A 9-18 éves diákok 3 korcsoportban mérik össze tudásokat (általános iskolás, középiskola alsó tagozatos, középiskola felső tagozatos).

Az idei 26. versenyen hazánkat Erdélyi Soma és Lipécz Ádám, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) tagjai képviselték augusztus 1-8-a között. A kiállítással egybekötött verseny Kína Belső-Mongólia tartományában zajlott, Hohhotban. A versenyen több mint 500 diák vett részt Kína minden részéből, ahol a nyertesek pénzjutalomban, ösztöndíjakban részesültek.

A külföldről érkező diákok vendégként csatlakozhatnak a megmérettetéshez. A legjobb nemzetközi projekteket pedig külön elismeréssel jutalmazzák. Az idei CASTIC-on 19 külföldi találmány és kutatási eredmény is bemutatkozhatott. A Magyar Innovációs Szövetség a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen első díjjal jutalmazott Medical Pocket Assistant nevű mobiltelefonos elsősegélynyújtó programmal nevezett, amely mobiltelefonon keresztül ad érthető, egyszerű útmutatót vészhelyzet esetén.

A program valójában egy mobiltelefonokra optimalizált honlap, melynek segítségével, az elsősegély-nyújtási képzettséggel nem rendelkezők is gond nélkül tudják alkalmazni pl. a stabil oldalfekvést. A záróünnepségen a 19 külföldi projekt közül 7 munka kapott kiemelt dicséretet, köztük a magyar fiatalok projektje is.

Szóljon hozzá!