ZETApress

hírportál

Nemzetközi karrier

Magyar dietetikus az európai társaság elnökségében. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnökét beválasztották az Európai Mesterséges Táplálási és Anyagcsere Társaság (ESPEN) vezetőségébe. A főleg orvosokból álló nemzetközi szervezet 19 tagú elnökségének egyedüli dietetikus tagja lett Antal Emese, akinek mandátuma négy évre szól. Antal Emesét, az MDOSZ elnökét az ESPEN egy nemrégiben Firenzében tartott ülésén választotta be a főleg orvosokból álló szervezet elnökségébe egyedüli dietetikusként.

Az 1980-ban alakult társaság az európai országokon kívül más, tengerentúlról érkező tagokkal is rendelkezik. A három bizottságból álló vezetőség 19 tagja közül egyedüli magyarként és dietetikusként Antal Emese négy évig segíti az oktatási bizottság munkáját. Feladati közé tartozik a Társaság konferencia-programjainak összeállítása, kiadványok szerkesztése, továbbá az ESPEN-tag dietetikusok szakmai koordinálása. A főleg orvosokból álló közösségben a dietetikus szakma presztízsnövelése is cél.

Idén nem ez volt a dietetikusok első nemzetközi sikere, hiszen év elején az International Confederation of Dietetic Association (ICDA), a dietetikusok világszövetsége fogadta tagjává a magyar szövetséget. Ennek köszönhetően Antal Emese előadást tartott a szintén szeptemberben tartott ICDA kongresszuson Japánban, röviddel a firenzei ESPEN kinevezés előtt.

A MIDOSZ

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 1991-ben alakult meg. 1998 óta kiemelkedően közhasznú szervezetként működik. 1994 óta tagja az Európai Dietetikusok Szövetségének, az EFAD-nak (European Federation of the Associations of Dietitians), idén pedig az International Confederation of Dietetic Association (ICDA) dietetikus világszervezetnek. Az MDOSZ tagjai főiskolát végzett táplálkozási szakemberek (dietetikusok), akik ma már nem csak az egészségügy különböző területein dolgoznak, hanem jelentős létszámban az élelmiszeripari vállalatok munkáját is segítik. Az MDOSZ olyan programok kidolgozásában és megszervezésében vesz részt, amelyeknek célja a fogyasztók tájékoztatása, illetve az egészséges életmódnak megfelelő táplálkozási gyakorlat és szokások kialakítása pozitív befolyásolás útján.

S hogy mi az MDOSZ célja? A lakosság egészségi állapotának megőrzése és javítása. Az egészséges táplálkozási szokások kialakítása és népszerűsítése a lakosság körében. A táplálkozással összefüggő betegségek dietoterápiás vonatkozásainak széleskörű megismertetése, elfogadtatása és bevezetése.

Szóljon hozzá!