ZETApress

hírportál

Sínen a Nabucco

Megkötötték a Nabucco támogatási szerződéseket. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a magyar kormány nevében aláírta a Nabucco gázvezetéktervhez kapcsolódó támogatói megállapodást a törökországi Kayseriben ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A miniszter beszédében az európai energiapiac jövője és a régiós energiaellátás biztonsága szempontjából meghatározó jelentőségű beruházásként méltatta a projektet. Fellegi Tamás elmondta, hogy Magyarország kiemelt figyelmet szentel az energiaforrások és útvonalak diverzifikációját támogató kezdeményezéseknek, így a Nabucco gázvezetéknek is. Az aláírás nem csupán a résztvevő államok támogatását, elkötelezettségét jelzi, hanem méltó kifejezése az érintett európai régió országai közötti szoros energetikai együttműködésnek is.

A miniszter központi kérdésként említette a 31 milliárd köbméter teljes kapacitásra tervezett Nabucco számára Irakban, Azerbajdzsánban és a Kaszpi-tenger térségében elvben elérhető forrásmennyiségek összhangba hozását a valós igényekkel a finanszírozási és kivitelezési döntések megalapozása érdekében. A támogatói szerződések elengedhetetlenek a projekt eredményes végrehajtásához, véglegesítésük megerősíti a vezetékterv jogi és pénzügyi hátterét ? tette hozzá.

Kifejtette, hogy a fukusimai atombaleset és az elhúzódó észak-afrikai politikai instabilitás stratégiai és napi szinten is az energiapolitikai törekvések átgondolására készteti a világ országait. Egyértelműen arra lehet számítani azonban, hogy a földgáz részaránya a felhasznált energiaforrások között legalábbis nem csökken a belátható jövőben. A véglegesítés előtt álló Nemzeti Energiastratégia is elismeri a földgáz jelentőségét és a diverzifikáció fontosságát.

A szerződés megkötését Magyarország a projektben résztvevő többi állammal (Ausztria, Bulgária, Románia és Törökország) együtt kormányközi egyezményben vállalta 2009-ben. A megállapodás eredeti változata tartalmazott néhány vitás pontot, amelyek tisztázása feltétlenül nemzeti érdekeket szolgált. A nézetkülönbségeket az elmúlt időszakban sikerült feloldani.

A Nabucco projekt támogatása érdekében a tranzitországok, a Nabucco Nemzetközi Vállalat (NIC) és a Nabucco Nemzeti Vállalatok (a NIC 100%-os tulajdonú fiókvállalatai) kötöttek magánjogi szerződéseket. A megállapodások egyebek mellett rendelkezéseket tartalmaznak a felek közötti együttműködésről az engedélyek, jogosultságok, kivételek megszerzése során, rögzítik az import és export szabályokat, tiltják a diszkriminációt a jogalkotásban.

Szóljon hozzá!