ZETApress

hírportál

Pozsonyban a Kárpátokról

Előtérben a Kárpátok természeti értékeinek védelme. Pozsonyban május 27-én, pénteken a Kárpátok országai aláírták a Fenntartható Erdőgazdálkodás Jegyzőkönyvet. Az együttműködő felek a természetvédelmi szempontból fenntartható erdő- és vadgazdálkodás támogatásán túl a hét országon átívelő hegyvidék megmaradt őserdeinek védelmét is célul tűzték ki ? tudatta a WWF.

Az elmúlt héten a Kárpátok Egyezmény országai, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szerbia, a Szlovák Köztársaság és Ukrajna, valamint az Európai Bizottság kormányképviselői találkoztak Pozsonyban. A Kárpátok Egyezményt 2003-ban írták alá az országok. Május 27.-én pedig, az eddigi együttműködés folytatásaként, a Kárpátok erdeinek védelmét, fenntartható használatát célozták meg, így született meg a Fenntartható Erdőgazdálkodás Jegyzőkönyv.

A Kárpátok hegyvidékét tízmillió hektár természetes és természetszerű erdő borítja. Itt található Közép-Európa legtöbb fennmaradt őserdeje, amelyek összterülete mintegy 300 ezer hektárt tesz ki. A hét országot érintő régióban él az Európai Unió legnagyobb barnamedve, hiúz és farkas állománya. A folyamatos beavatkozások, fejlesztések, valamint a védelem hiánya ugyanakkor állandó veszélyt jelent az erdőterület természetes állapotának fennmaradása szempontjából.

A Jegyzőkönyv a nemzetközi együttműködés keretei között szorgalmazza az erdőterület növelését, a természetvédelmi szempontból is fenntartható erdőgazdálkodást, valamint a még megmaradt őserdő töredékek azonosítását és védelem alá helyezését. A Jegyzőkönyv kiemeli a természetvédelmi célokkal összeegyeztethető vadgazdálkodás kialakítását, melyet az egymással szomszédos országok összehangoltan kell, hogy szabályozzanak.

Hangsúlyt kap a dokumentumban az erdők klímaváltozás hatásaira való felkészítése is. A természetes erdők megőrzését, helyreállítását célzó, ún. természet-közeli erdőművelési módok alkalmazását ugyancsak nyomatékosítja a Jegyzőkönyv. Kevesen gondolnak rá hazánkban, hogy az Északi-középhegység a Kárpátok szerves része. A terület természeti értékeinek megőrzéséhez nekünk is követni kell a Jegyzőkönyvben meghatározottakat.

A WWF Magyarország üdvözli a Fenntartható Erdőgazdálkodás Jegyzőkönyvet. ? A Jegyzőkönyv számos ponton alátámasztja az általunk is kiemelten fontosnak tartott természetvédelmi célkitűzések megvalósítását ? mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója. ? Évek óta támogatjuk ? többek között ? a természet-közeli, ún. szálaló erdőgazdálkodás hazai elterjedését, amely az élővilág számára kedvezően, az állandó erdőborítás fenntartását biztosítaná. Bár hazánkban őserdők csak néhány hektáron találhatók, és állományaik védettek, az Északi-Kárpátokban bőven van tennivaló. Az ottani vadonok, valamint az őshonos nagyragadozó, a kárpáti hiúzok védelmét mi is segítjük programjaink révén ? folytatta az igazgató.

Szóljon hozzá!