ZETApress

hírportál

Európa győzelme

A Győzelem és Európa Napját ünnepeljük. Kettős ünnep a mai. 66 esztendővel ezelőtt ért véget Európában a II. világháború és 61 éve rakták le az Európai Unió alapkövét. Ünnepeljük a fasizmus feletti győzelmünket és Európa Napját ? vallja Mesterházy Attila frakcióvezető, az MSZP elnöke.

Több mint két évtizeddel a rendszerváltás után a múlt bukott és gyilkos eszméi, gonosz és aljas ideológiái ismét megjelentek a hazai politikában és a köztereken. Magyarországon ismét hallunk kirekesztő, gyűlöletkeltő, rasszista és szegényellenes megnyilvánulásokat. Tudjuk, ezt nem tűrhetjük, és rajtunk is múlik, hogy befolyásuknak ne adjunk teret. A tragikus múlt tanulsága igazodási pontot jelent a jelen valóságában ? és ez lehet közös jövőnk záloga.

Ma mindennél fontosabb az európai értékrendet vallók összefogásának, a demokratikus egységnek a megteremtése ? vallási, politikai és ideológiai meggyőződéstől függetlenül. Valamennyi lelkiismeretes polgár közös fellépése fejezheti csak ki a ma még erőtlen, de egyre biztosabb alapokon szerveződő többség demokratikus elkötelezettségét.

Mindannyiunk felelőssége, hogy gyerekeink és unokáink is ismerjék a történelmet, és ne hagyják a feledés homályába veszni azt az embertelen világot, a történelem egyik legsötétebb korszakát, amely több millió ember halálához vezetett. Az Európai Unió nemzeteinek összefogásán, így rajtunk, minden magyar állampolgáron is múlik, hogy milyen útra lépünk, hogy a magyar demokrácia és az európai egység mennyire lesz erős és ellenálló a következő évtizedekben ? vallja a pártelnök-frakcióvezető.

Szóljon hozzá!