ZETApress

hírportál

Állásbörze a Corvinban

Ma hét éve, hogy 2004. május elsején kilenc országgal együtt az Európai Unió tagjai lettünk. Születésnapi ?ajándékként? Ausztria, Németország és Svájc mától megnyitotta munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozott országok polgárai előtt.

A külföldi munkavállalás megkönnyítésére, a fiatalokra fókuszálva került megrendezésre az EURES Magyarország immár 6. nemzetközi állásbörzéje, mely így a Fiatalok Európai Állásbörzéje nevét viselte. A józsefvárosi Corvin Bevásárlóközpontban mintegy 25 európai munkáltató jelent meg pénteken, és 16 ország képviseltetette magát EURES-tanácsadóival. Elsősorban a vendéglátás, az építőipar, az informatika, az ipar, a kereskedelem, az egészségügy területén várták a külföldön munkát vállalni szándékozókat, de keresnek háztartási kisegítőket, idősgondozókat és animátorokat is.

Az EURES-hálózat (European Employment Services, Európai Foglalkoztatási Szolgálat) célja, hogy tájékoztatást és útmutatást nyújtson az érdeklődőknek az Európai Unión belüli munkavállalási lehetőségekről, valamint tanácsadással segítse az optimális állásajánlat kiválasztását. Kiemelt feladata a munkaerő-mobilitás elősegítése, valamint a segítségnyújtás azon munkáltatók számára, akik más országokból érkező munkavállalókat szeretnének alkalmazni. Ezen célok megvalósítását szolgálják az évenkénti nemzetközi állásbörzék is.

Az állásbörzék résztvevőinek nyelvtudását illetően szembetűnő az angol nyelv magas részaránya: a résztvevők több mint háromnegyede beszél valamilyen szinten angolul. A második helyen továbbra is a német nyelv áll. A rendezvényen ingyenes volt a részvétel, előzetes jelentkezésre nem volt szükség, a jó nyelvtudás azonban előnyt jelentett. Az érdeklődőknek ajánlották, hogy hozzák magukkal angol, vagy német nyelven megírt szakmai önéletrajzukat, s a megjelentek zöme eleve így érkezett.

Szóljon hozzá!