ZETApress

hírportál

Brazil veszély

Mi hajtja majd Brazília legnagyobb tervezett vízerőművét? ? teszi fel a kérdést Figeczky Gábor. Az Amazonas vízgyűjtő-területén, a tervezett Belo Monte vízerőmű által termelt éves bevétel 80%-a is elveszhet 2050-re.

Egy most publikált tanulmány szerint a klímaváltozás hatásai miatt az erőművet tápláló folyó vízhozama drámaian csökken majd, tehát az erőmű kapacitása is kisebb lesz a vártnál. A mostani becslések szerint 12 milliárd dolláros költségű beruházás megtérülése emiatt pénzügyi szempontból is egyre kétségesebb.

A WWF Brazília vízügyi és klímaváltozási szakértőkkel közösen készített tanulmánya az éghajlatváltozásnak a vízi-energiatermelésre gyakorolt hatását vizsgálja az ország északi részén, így például a Belo Monte vízerőmű esetében. Az elemzés négy lehetséges forgatókönyvet tárgyal. Mind a négy alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a Xingu folyó vízhozama jelentősen csökkenni fog a jövőben, ami aláássa a vízerőmű hatékonyságát, így a beruházás kidobott pénz lesz. A csökkenő csapadék és vízhozam miatt a bevétel a becslések szerint tág határok között csökkenhet, ezek átlaga 4% és 10% között van.

A legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése esetén azonban ez a csökkenés a 2050-re várt bevétel 90%-ára is rúghat. ? A brazil energiastratégia tervezése során nem veszik kellőképpen figyelembe a várható klimatikus változásokat, pedig azok a vízerőművek esetében komoly hatással bírnak ? fejti ki Carlos M. Scaramuzza, a WWF Brazília természetvédelmi igazgatója. Az elmúlt tíz évben két jelentős aszály is volt az érintett területen az Amazonas-medencében. Mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy sokkal inkább az energiahatékonyságra és a megújuló energiahordozók ? a szél-, a biomassza vagy a napenergia ? lehetséges használatára kell alapozni a jövőben. ? Ezek az alternatív fejlesztések anélkül tudják kielégíteni az ország energiaszükségleteit, hogy a földrésznyi ország kitenné magát a klímaváltozás okozta bizonytalanságoknak ? figyelmeztet Scaramuzza.

A brazil kormány minden egyes erőmű megvalósítására külön tendert ír ki eltérő feltételekkel, ami szűk látókörre utal. A Belo Monte projekt pénzügyi kockázatai az előzetes várakozásokat messze felülmúlják, s az élővilágra gyakorolt lehetséges hatások még nem is kerültek elemzésre. ? Ez a példa bizonyíték arra, hogy az összes ilyen jellegű beruházásnál sokkal szélesebb körű vizsgálatokra van szükség az előkészítés során ? fejezi be a brazil szakember.

Szóljon hozzá!