ZETApress

hírportál

Elvitte a szökőár

A cunami áldozata lett a Mezőgazdasági Kar kutatásainak eredménye. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karát arról a sajnálatos hírről értesítették, hogy a Japánban folytatott kutatások eredményei a cunami áldozatai lettek ? tudatta Szabó Zoltán.

A kar egyik kutatója, Lantos Ferenc jóvoltából 2004-től kísérleti jelleggel Japánban, a Hitachinaka város környéki kísérleti telepen termesztették a jó fajtatulajdonságokkal bíró magyar paradicsompaprikát. Az eredményeket helyben értékelték a Japán kutatók és folyamatosan vizsgálták azokat.

2009. márciusában Tokióban, a világ egyik legrangosabb élelmiszereket és italkészítményeket felvonultató kiállításának magyar standján mutatták be a magyar paradicsompaprikát. A japán talajhoz jól alkalmazkodó fajtára két, nagyüzemi termesztéssel, illetve forgalmazással foglalkozó japán óriáscég is felfigyelt. Azt, hogy mikor és milyen formában tud a magyar-japán program újraindulni, még nem lehet tudni, azonban az biztos, hogy több évnek kell eltelnie, hiszen a közelben lévő kikötőben kiömlő olaj és olajszármazék szennyezése még további károkat okozott.

Szóljon hozzá!