ZETApress

hírportál

Brüsszelben a fókákért

Ötvenfős magyar állatvédő sereg tagjaként csatlakoztam egy zajos, de békés páneurópai tüntetéshez kedden délben Brüsszelben. Célunk a bébifókák megmentése volt. A nemzetközi demonstráció a fókákból készült termékek importtilalmát kérte az Európai Bizottságtól. Hétfőn délben indultunk Budapestről, s húszórás buszozás után érkeztünk meg Belgium és az Európai Unió fővárosába.

Nemzetközi állatvédő szervezetek indítvánnyal fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy azonnali hatállyal tiltsa be a fókából származó termékek behozatalát. Sajnos újabb bizonyítékok kerültek napvilágra a Kanadában zajló kegyetlen és felesleges fókavadászatról. Képek és filmfelvételek cáfolják a kanadai kormány azon állítását, hogy idén ?humánusabb? módon folyna a vadászat.

A minden eddiginél nagyobb demonstrációra az Európai Bizottság székháza előtt került sor, melyen 11 európai ország több mint ötven állatvédő szervezete és másfélezer állatvédő aktivistája vett részt. Olyan uniós államok, mint Németország, Szlovákia, Franciaország, Hollandia, Belgium, Finnország, az Egyesült Királyság, Svédország, Olaszország és Horvátország voltak jelen Magyarország mellett. A tömeg először hangos sípokkal fejezte ki egyet nem értését a bébifókák vadászatával kapcsolatban, majd egyperces néma csenddel emlékezett meg az utóbbi évtizedekben legyilkolt többmillió fókáról. A tüntetők sorait gyarapították európai parlamenti képviselők, akik támogatják egy EU tilalom bevezetését a fókából készült termékek behozatalára.

A Bizottság tájékoztatása szerint a közeljövőben megalkotja a tilalom bevezetésére vonatkozó javaslatot. A demonstráció a Bizottság szándékának megerősítését célozta és egy erős tilalom létrejöttét szorgalmazta, melyet az európai állampolgárok nagy többsége támogat. Megjegyezzük, hogy sem az állatvédők, sem az európai parlamenti képviselők nem tiltatnák be a hagyományos inuit fókavadászatot, mely a kanadai hárfafóka-populációk egy igen szűk csoportját érinti. Az uniós tilalom a nagy volumenű, kereskedelmi célú fókavadászatra vonatkozna, valamint minden, kereskedelmi céllal fókából készült termékre, melyet például Namíbiában vagy Oroszországban gyártottak.

A tilalom bevezetését támogatná az Európai Parlament is. 2006-ban 425 képviselő írta alá az erről szóló kezdeményezést. Hollandia, Belgium, Horvátország, Szlovénia, az USA és Mexikó már bevezetett nemzeti tilalmat, Németország és Olaszország pedig fontolóra vette, a kanadai kormány viszont idén 275 ezer fóka leölését engedélyezte.

A keddi demonstrációt az International Fund for Animal Welfare (IFAW), a Humane Society International (HSI) és a Eurogroup for Animals szervezte. Este újabb húszórás buszozás vár ránk hazáig, de itthon sem sokat pihenhettünk. Ma délelőtt 11-kor már a Vörösmarty téren voltunk, ahol a Fauna Egyesület szervezésében az ausztrál vágóállatok emberségesebb szállításáért tüntettünk. Erről később számolok be olvasóinknak.

Szóljon hozzá!