ZETApress

hírportál

Közös nyelv a karrierért

Közös nyelvre hangolva, avagy a szakmai karrier nélkülözhetetlen feltétele. Az Európai Unióhoz való csatlakozás pozitív hatása az elmúlt években észrevehetően megnyilvánult hazánkban az oktatás, képzés különböző színterein ? tudatta Erdődi Andrea.

A tananyagok kidolgozásával, a tanárok továbbképzését szolgáló programok kifejlesztésével, illetve az európai tanulmányok intézményesítésével nagy lépést tettünk az oktatásban részesülők karrierépítésének megalapozásában. De mi a helyzet azokkal a szakemberekkel, akik már korábban kikerültek az iskolapadból?

Megfelelő nyelvismeret hiányában nehezen boldogulnak üzleties világunkban, épp ezért nem ritka az a munkaszerződés, amelynek kitétele a szakmai nyelv ismerete is. Az idegen nyelvű ügyfelekkel való hatékony kommunikáció alapfeltétele a használható szakmai nyelvtudás. Erre a problémára kínálnak megoldást a különböző külföldi nyelviskolák szakmai, üzleti, főleg angol nyelvű tanfolyamai.

Pein Mariann, az Inside Word Nyelvoktató és Nyelvi Utaztató Központ vezetőjének elmondása szerint az emberek tudatában élő, időigényes, sok erőfeszítéssel járó, magolós szótanulás helyett ma már számos élménydús, mégis célirányos tanulási forma közül választhat az, akinek munkájához van szüksége a szakmai nyelvtudásra. Az a karrierépítő is megtalálja számítását, aki felsőfokú tanulmányait és eddigi munkatapasztalatát szeretné a nyelvismerettel bővíteni.

A szavak, szófordulatok szinte ragadnak a külföldi helyszínekre szervezett szaknyelvi tanfolyamok során a kiscsoportos kurzusokban résztvevőkre. Londonban a jogi, HR, banki, mérnöki, nemzetközi üzleti kommunikáció, olajipari, orvosi, számítástechnikai, IT; Máltán a légi közlekedés, idegenforgalmi, jogi, orvosi; Spanyolországban mérnöki, orvosi, idegenforgalmi szaknyelvek elsajátítására, elmélyítésére van lehetőség.

Aki valamilyen speciális programmal is szeretné megfűszerezni azt a rövid időszakot, amit az anyanyelvi környezetbe szervezett nyelvi kurzus kínál, az élmény plusz programok közül választhat, amelyeken a gyakorlati szakmai oktatás kerül előtérbe. Angliában így a szörf vagy futball, különböző művészeti ágak (szépművészet, grafika, design, építészet, fényképezés, filmgyártás, divat, belsőépítészet), marketing és kommunikáció választható, de más országokban is remek élményprogramokhoz lehet kapcsolódni.

Minden nyelvterületnek megvannak a saját üzleti szokásai, magatartási formái, amelyek különböznek a magyarországitól. Aki a tanfolyamot keres, annak célravezető, ha az üzleti élet gondolkodási struktúrájának elsajátítását is szem előtt tartja a választásnál.

1 hozzászólás

  1. Közhelyes, de igaz: nyelvtudás nélkül nem lehet boldogulni a munkapiacon.