ZETApress

hírportál

Fejlődnek Izraellel külkapcsolataink

A magyar-izraeli kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság megtartotta első ülését kedden, Budapesten. Az izraeli delegációt Rafael Brender, az izraeli Ipari, Kereskedelmi és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára vezette, a magyar társelnöki feladatokat Garamhegyi Ábel kormánybiztos, szakállamtitkár látta el. A kereskedelem és tőkebefektetések terén is komoly hagyományokkal bíró, gyümölcsöző gazdasági kapcsolatoknak további lendületet adhat az együttműködés intézményesülése.

A bizottság első ülésén a két fél áttekintette a gazdasági kapcsolatok alakulását és tendenciáit, és megállapította, hogy azok problémamentesek és jó ütemben fejlődnek, tudtuk meg Sajtóosztályuktól. A fokozatosan bővülő magyar-izraeli gazdasági kapcsolatok egyik legfontosabb mutatója a két ország élénk kereskedelmi áruforgalma. Izrael húsz legfontosabb kereskedelmi partnerünk között van.

A magyar kivitel Izrael irányába 262 milliárd dollár volt tavaly, míg behozatalunk értéke elérte a 119 milliárdot. Exportunk zömében vegyi-, műanyag- és gyógyszeripari, valamint elektronikai termékekből, gépekből és berendezésekből áll. Behozatalunk legnagyobb tételei a vegyipari anyagok, nem nemesfémek, gépek, berendezések, gyógyszerek, a telekommunikációval és általában az ICT-vel kapcsolatos berendezések. A kétoldalú áruforgalom kedvező mutatóiban meghatározó szerepet játszik az izraeli cégek aktív tevékenysége a magyar piacon. Több mint ezer magyarországi vállalatban van izraeli érdekeltség. Magyar beruházások mikro-vállalkozások szintjén működnek Izraelben.

Magyarország a régió legnagyobb tőkeimportőre Izraelből, évente két-háromszázmilliárd izraeli tőke érkezik hazánkba. Az izraeli befektetések kumulált értéke az elmúlt tíz évben két és félmilliárd dollárra tehető, amelynek közel fele az ingatlanszektorba áramlott. További befektetési célpont az ipari, az infrastrukturális és a K+F szektor. A pénzügyi szolgáltatók (főleg a biztosítók) szintén mérlegelik a magyarországi piacra lépés lehetőségeit. Nagy érdeklődés tapasztalható izraeli részről a PPP-konstrukcióban megvalósítható projektek iránt is. A két ország között az agrár-, a biotechnológia, a gyógyszeripar és az infokommunikációs technológiák területén van leginkább lehetőség további gazdasági együttműködésre. A képzett és kreatív magyar munkaerő vonzó lehet az izraeli cégek számára.

Garamhegyi Ábel az ülést követően elmondta: nagyon sok, a közeli jövőben hasznosítható tanulsággal szolgálhat az izraeli gazdaság a magyarnak, különösen ami a fejlett technológiák meghonosítását és a foglalkoztatás bővítését illeti. E tanulságok megismerésére, összegzésére kínál feltétlenül kihasználandó lehetőséget a Gazdasági Vegyes Bizottság. A Bizottság következő ülésére jövőre, a felek által a későbbiekben egyeztetendő időpontban, Izraelben kerül majd sor.

Szóljon hozzá!