ZETApress

hírportál

Oktatják a védekezést

Magyar etikus hackerre figyel a világ. Az USA Védelmi Minisztériumában is oktatják az új károkozó működését ? tudatta Kolma Kornél, Sakkom Interaktív.

A számítógépes bűnözők elleni harc világszerte oktatott tananyagába is bekerült annak az új biztonsági résnek a leírása, melyet nemrégiben fedezett fel a NetAcademia Oktatóközpont etikus hekkere. Az új típusú támadásra való felkészülést márciustól a világ 60 országában oktatják, többek közt az USA Védelmi Minisztériumában dolgozó informatikusok számára lesz kötelező tananyag a magyar ?találmány?.

Eddig több mint 80 ezer biztonsági szakember végezte el világszerte a Certified Ethical Hacking képzést, melynek keretében megismerték a számítógépes bűnözők gondolkodásmódját és eszköztárát, illetve az ezekhez kapcsolódó védekezési metódusokat. Az EC-Council által jegyzett tanfolyamot évről évre frissítik, melynek legújabb, hamarosan bemutatásra kerülő 7-es verziója egy magyar felfedezéssel bővül.

Barta Csaba, a NetAcademia oktatója olyan biztonsági rés kiaknázására mutatott valós példát, melyre eddig csak elméleti lehetőségként tekintettek a szakmában. ? A kártékony kód hatékonyságát jól mutatja, hogy a tesztek során a vírusirtó programok sem fedezték fel. Ráadásul a legújabb operációs rendszerek, így a Windows 7 és a Windows Server 2008 legfrissebb, naprakész verziói alatt is fut ? mondta az oktató.

Technikai szempontból nagyon érdekes a NetAcademia megoldása, ugyanakkor egy szép példa arra is, hogy a biztonsági szakembereknek folyamatos éberségre van szükségük. Ezért döntöttünk úgy, hogy ezzel az eszközzel is bővítjük az Ethical Hacking képzés tananyagát ? mondta Sean Lim, az EC-Council alelnöke a tematikabővítés kapcsán. ? A kártékony kódot természetesen eljuttattuk a vírusirtó cégek felé, így már nem felderíthetetlen többé, de mint megoldás, továbbra is nagyon tanulságos ? tette hozzá Sean Lim.

A magyar felfedezést is tartalmazó, 7-es verziószámú Ethical Hacking tananyag ? mely alapján többek közt az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának informatikai biztonságért felelős szakembereit is képzik ? idén március közepétől lesz elérhető az EC-Council képviselettel rendelkező országokban, így Magyarországon is.

A NetAcademia Oktatóközpont

1999 óta tart magas szintű, egyedi informatikai tanfolyamokat abból a célból, hogy hallgatóik megismerjék a nagyvállalati informatikai rendszerek költséghatékony és megbízható tervezését, bevezetését, üzemeltetését és fejlesztését. A cég oktatógárdája magasan képzett, gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberekből áll, akik számos nemzetközileg elismert fejlesztői, rendszergazdai, valamint biztonságtechnikai minősítéssel rendelkeznek. A cég a Microsoft-tanfolyamok piacán 2009-ben lett piacvezető.

Az oktatási tevékenység mellett a NetAcademia Virtual University Enterprisesként (VUE), valamint Prometric Központként lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők helyben szerezhessenek nemzetközi érvényű ? többek közt Linux, Microsoft és Novell ? képesítéseket. A NetAcademia 2004 óta Microsoft Gold Certified Partner, 2007-től az Ethical Hacking tanfolyamot jegyző International Council of Electronic Commerce Consultants (EC-Council), 2008-tól a Linux Professional Institute kizárólagos magyarországi képviselője, 2009 óta pedig Novell Gold Training Partner.

Szóljon hozzá!