ZETApress

hírportál

Köszönetnyilvánítás ? ABC sorrendben

A Gödöllői Királyi Kastély komplex környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése ? II. ütem (KMOP ? 3.1.1/E-09-2f-2010-0002) című pályázat keretében felújított Lovarda és Barokk Istálló korabeli királyi pompáját is túlszárnyalva közel 1700 négyzetméteren újult meg.

A mintegy egymilliárd forintos rekonstrukció, amelyet Gödöllő Város Önkormányzata százmillió forint önerő biztosításával támogatott, lehetővé teszi, hogy a magyar európai uniós elnökség kiemelt szintű tanácskozásainak nagy részét a városban rendezzék meg. A kastély felkészült ? tudtuk meg Holub Katitól.

Vezetőknek és beosztottaknak, szellemi és fizikai munkásoknak, tervezőknek és kivitelezőknek, pályázatkezelőknek és projektmenedzsment tagoknak, vállalkozóknak és alkalmazottaknak, döntéshozóknak és végrehajtóknak, a kastély részéről külső szakértőként vagy belső munkatársként tevékenykedőknek, pozíciójuktól függetlenül, egyetlen ABC sorrendbe szedett lista alapján, közel félezer nevet felsorolva, egyenként és személy szerint köszönte meg Gönczi Tibor a szombati nyitórendezvényen azt a rendhagyó, különleges és ritkán látható tempójú munkát, amelynek eredményeként akár máris érkezhetnek a delegációk.

Az ünnepségen Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója külön köszönetet mondott elődjének, Révész T. Mihálynak, Máté Zsolt építészmérnöknek és Bernátsky Aladár főépítés-vezetőnek. A jeles alkalmat, s vele a közös sikereket emlékérem, emléklap és egy úgynevezett családi fotó teszi feledhetetlenné a projektben kétkezi munkájukkal, vagy a bölcs döntésükkel résztvevőknek.

Robák Ferenc kormánybiztos köszöntőjében rámutatott: az elnökség szerepe az volt a felújításban, hogy meglátta a lehetőséget: Gödöllőn van egy csodálatos kastély, amelynek a felújítása hosszabb ideje zajlik, s aminek a felgyorsításával lehetőség nyílik arra, hogy az elnökségi üléseket a magyar történelemhez, annak európai gyökereihez méltó helyszínen tartsák meg. A terv az építőipar és a közigazgatás közös sikereként valósult meg. A professzionális munkát és együttműködést tovább folytatva, az infrastruktúrát kiteljesítve, Budapest szomszédságában, egy kedves kisvárosban, Gödöllőn nemzetközi konferencia központ létesülhet.

Gál András Levente államtitkár kiemelte, hogy a projekt időben és az elvárások szerint elkészült. Reméli, hogy ez jellemzi majd általában a jövő Magyarországát. Kifejezte meggyőződését, hogy az uniós elnökségi helyszín jó lehetőséget ad egy kedvező kép kialakítására hazánkról külföldön, így például a kastélyhoz kapcsolódó Sisi-történet is alkalmas erre. Úgy vélte, ez a fejlesztés sem állhat meg félúton, a felújítás befejezése, megfelelő színvonalú szálláshely fejlesztése és vendéglátó egységek tehetik fenntarthatóvá a kastély működését, ami egy közpénzből megvalósuló programnál elvárás. Orbán Viktor miniszterelnök és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nevében minden résztvevőnek elismerését fejezte ki.

Gémesi György polgármester kifejezte meghatottságát, hiszen születésétől fogva Gödöllőn él, s átérzi, a fejlesztéssel, ami a partnerek példaszerű együttműködésével valósult meg, a város is gazdagodott, nem csak az ország. Elsőként a több száz kétkezi kivitelezőnek mondott köszönetet, akik az időjárástól függetlenül a kitűzött határidőre elvégezték, amit vállaltak. Gödöllő szeretné, ha sikeres lenne a magyar uniós elnökség, ezért mindent meg fog tenni a város. A jövőről szólva elmondta, a város azt szeretné, ha a kastély felújítása teljesen elkészülne és megkezdődhetne a komplex hasznosítása. Mint fogalmazott, ehhez sokkal közelebb áll a most megvalósult projekt révén.

Lukovich Tamás, a Pro Régió Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nk. Kft, mint Közreműködő Szervezet vezetője örömét fejezte ki, hogy segíthettek, s elmondta, hogy a kastély jó másfél évszázada beírta magát a történelembe ? ami a következő hónapokban megismétlődik majd.

Páljános András, a Reneszánsz Zrt. vezérigazgatója kijelentette, a jövőben is ugyanezekkel az alvállalkozóival szeretne együtt dolgozni, mert a kivitelezés időszakában mindenkinek a körül forgott a gondolata, hogyan lehet ? a megannyi akadályozó tényező ellenére ? elvégezni a munkát. Így a feladat lelkileg nem is volt olyan nehéz. A rendezvényen jelen volt Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára is. A résztvevők számára egy séta zárta az eseményt, amelynek során megtekintették az uniós elnökség időszakában használandó tereket.

Szóljon hozzá!