ZETApress

hírportál

Napirenden a média

A fékek és ellensúlyok rendszere nem működik. Mesterházy Attila mai tárgyalásán nyomatékosította, hogy az MSZP érdekelt az erős Magyarországban éppúgy, mint az erős unióban, mert hazánk nyer azzal, ha sikerrel zárhatjuk uniós elnökségünk hat hónapját.

Mesterházy Attila az EP szocialista frakciójának görög vezetőjével tárgyalt. ? Nem a kormánynak kell megfigyelés alatt tartani a népet és ítélkezni felette, hanem fordítva: a kormánynak kell biztosítani a nép számára az ítélkezés jogát, így a sajtó és szólásszabadságot ? jelentette ki Stavros Lambrinidis, a Szocialisták és Demokraták (S&D Group) európai parlamenti frakciójának görög vezetője, aki egyben az Európai Parlament alelnöke is a Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetővel folytatott budapesti megbeszélésén.

A médiatörvénnyel kapcsolatos nemzetközi bírálatok súlyosak, s mind arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a magyar törvény a demokráciát alapjaiban kérdőjelezi meg ? fogalmazott Lambrinidis, aki hozzátette: a görögöknek is vannak tapasztalataik arról, mit jelent diktatúrában élni. Demokrácia nem létezik akkor, ha kiiktatják a fékek és ellensúlyok rendszerét, ha megszűnnek a független intézmények.

A szocialista politikus ígéretet tett arra, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament is górcső alá veszi a magyar médiatörvényt, hisz annak minden tekintetben meg kell felelnie az uniós normáknak, illeszkednie kell az európai értékrendbe. Az európai szocialisták minden segítséget megadnak ahhoz, hogy Magyarország uniós elnöksége sikeres legyen.

Szóljon hozzá!