ZETApress

hírportál

Faültetés a Karmel-hegyen

Shevat hónap 15-e idén január 20-ra esik. Izraelben az esős évszak általában Szukottal kezdődik és négy hónapig tart. Tu B?Shevat (A fák újéve) napjára kivirágzanak a fák, kezdetét veszi a tavasz ? tudatta Angyal László Aviator.

Eredetileg a gyümölcsfákkal és a termésből adott templomi felajánlással, a tizeddel kapcsolatos törvények szempontjából fontos időpont. Az évek során azonban az ünnep kilépett a halachikus keretek közül és a tavasz, a természettel való azonosulás ünnepévé alakult át.

Ennek az ünnepnek azért is van nagy jelentősége, mert a Biblia az embert egy fához hasonlítja, mert az embrió is kifejlődik, megszületik és nevelni kell, hogy gyümölcsöt hozzon. S az embernek is erős gyökerekre van szüksége. Ezen a napon szokásos egy olyan gyümölcsöt fogyasztani, ami Erec Izraelt dicséri. Olajbogyó, datolya, szőlő, füge, vagy gránátalma a megfelelő ilyenkor.

Az elmúlt hónapokban az időjárás nem volt kegyes Izrael népéhez, késett az eső, és egy még sohasem tapasztalt, bozót és erdőtűz pusztította a Karmel-hegy élővilágát, 41 ember lelte halálát a tűzvészben. Nemzetközi segítséggel, az éppen megérkezett esővel a lángok el lettek fojtva, de több ezer hektárnyi terület teljesen kiégett.

Faültetésre még sohasem volt ilyen nagy szükség, mint most. Január 20-án a Mensch Nemzetközi Alapítvány képviselteti magát a Fák Újévén, és részt vesz a már nemzetközivé szélesedett akcióban. Lehetőséget biztosítunk, hogy a Te facsemetéd is a Karmel-hegy földjébe kerüljön: a helyszínen megvásároljuk, elültetjük, s emléktáblát helyezünk el az adományozók nevével.

Az akcióról készült fotókból Budapesten kiállítást szervezünk, s annak megnyitóján emléklapot adunk át valamennyi ?faültetőnek?. Egy fa elültetésének költsége 25 USD, vagy annak meg megfelelő más pénznem, pl. ötezer forint. Befizethető a Mensch Nemzetközi Alapítvány MKB 0300002-10112205-49020016 számú számlájára. Külön értesítést az email-címünkre várunk névvel és lakcímmel az emléktábla és az emléklap elkészítése miatt ? kéri Dr. Strasser Tibor elnök és Steven A. Geiger alapító.

Szóljon hozzá!