ZETApress

hírportál

Virág Indiáról

December elsején jelent meg Vass Virág: Sokszor csókol India című legújabb regénye az Ulpius-ház gondozásában. A könyv méltó folytatása a szerzőnő első, Vulevú című regényének, amelyben a női-férfi kapcsolatokat veszi górcső alá.

Az új regényben Török Szonja és barátnője, kolléganője Nonita személyén keresztül kísérli meg a nyugati és keleti világ társadalmi különbözőségeit bemutatni, nagy hangsúlyt fektetve a házasság eleve elrendezettségére.

A Sokszor csókol India különös világba kalauzolja el az olvasót. Abba a zárt világba, ahol a nyugati felfogások az élet minden területén meghatározó szereppel bírnak, kivéve egyben, a házasság intézményében. Török Szonja barátnője és kolléganője Nonita egy évekkel korábban elrendezett és meghatározott házasságban él. A regény az ő szemén keresztül engedi láttatni ennek a világnak az eltéréseit a nyugati elképzelésektől.

A regény olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miként lehet támaszra lelni egy ilyen eldöntött kapcsolatban, hogyan élheti meg az érzelmeket a nő, vagy vajon van-e annak értelme, hogy a merőben eltérő nyugati és keleti életvitelt, kultúrát és filozófiát egyáltalán összehasonlítsuk.

India manapság az Iphonnal és az önsegítő könyvekkel versenyez, annyira divatos. Előbb a jóga, az ájurvéda, bollywood, az ashramok, a zenéjük világzene, az ember szinte szégyell bármit is hozzátenni a produkciók tömegéhez. Hogy miért találkozik mégis a Vulévuból megismert Török Szonja és Nonita, a gyönyörű párszi lány története? Mert éveken át dolgozhattam együtt olyan indiai nőkkel, akik rám is ösztönzően hatottak és akiknek elhittem, nem kell feltétlenül szárit viselni hozzá, ha valaki át akarja törni egy szűk, sznob világ görcsös előítéleteit és tilalmait ? írta Vass Virág.

Megszokhattuk, hogy Vass Virág nem ad feltétlen válaszokat a kérdésekre vagy, hogy pozitív végkicsengése lenne a regénynek. A mű pontosan az életszerűségével, az életből merített nagyfokú példákkal akarja az olvasókat bevonni és rábírni őket a saját válaszaik megadására.

Vass Virág 2009-ben írta első regényét a Vulevú-t. Ezt követte a Franciadrazsé 2010 első felében. A művek sikere is bizonyítja, hogy a különleges stílusa egyedülálló nem csak az Ulpius-ház palettáján, hanem a hazai könyvirodalom területén is. Bővebbet róla idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!