ZETApress

hírportál

Koszovó független

Új állam született a Balkánon. A pristinai Parlament ma délután közfelkiáltással kinyilvánította függetlenségét. A ma még Szerbiához tartozó kétmillió lakosú terület március elsejétől válik önállóvá. Ehhez persze az is kell, hogy mások is elismerjék szuverenitását. Az elkövetkező két hét erre is választ ad majd.

A nagyhatalmak közül az Egyesült Államok a függetlenség mellett áll, míg Oroszország határozottan ellenzi azt. A nagy medve attól fél, hogy a birodalomtól is elszakadnak ezután majd területek. Az Európai Unió sem egységes, többen félnek Nagy-Albánia létrejöttétől. A spanyolok nem szeretnék a katalánok elszakadását, míg a románok az erdélyi autonómiát ellenzik. Természetesen Szerbia sem boldog, s az elszakadt területen élő kilenc százalékos szerb kisebbségéért aggódik.

A terület ellenőrzését eddig a NATO végezte, s ezt most az Unió felügyelete követi. Az előttünk álló két hétben kell ezt majd kiépíteni, s ebben mi magyarok is részt veszünk. Valószínűleg az elsők között leszünk az új független állam elismerésében is. Az Unióba igyekvő szerbek nem tehetnek sokat a koszovói függetlenség ellen, mert ezzel csak a lehetséges csatlakozásukat veszélyeztetnék.

Szóljon hozzá!