ZETApress

hírportál

Fellegi párbeszéde

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a jövő évi magyar soros uniós elnökség képviselőjeként részt vett ma az EU ? Orosz Energia Párbeszéd 10 éves jubileumi találkozóján ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály.

Az Európai Unió és Oroszország között fennálló Energia Párbeszéd (EU ? Russia Energy Dialogue) 10 éves fennállásának tapasztalatairól, valamint a további hosszú távú együttműködés lehetőségeiről volt egyeztetés Brüsszelben. Az EU ? Orosz Energia Párbeszédet a 2000. október 30-i, párizsi VI. EU ? Orosz Csúcs indította útjára.

A program célja a kölcsönös, és a jövőben várhatóan még szorosabb energetikai függésben lévő régiók közötti kapcsolat elmélyítése, a bizalom és átláthatóság növelése, valamint hosszú távon egy kiszámítható, megbízható és biztonságos szabadpiac kialakítása volt. A partnerség további céljaként jelölték meg a felek a különböző beruházási lehetőségek fejlesztését, a folyamatos energiatermelés biztosítását és a szállítási infrastruktúra továbbfejlesztését. A partnerség kiemelt figyelmet fordít az energiaszektor környezeti hatásának csökkentésére is.

Az Energia Párbeszéd a felek véleménye szerint lényegesen hozzájárul a kölcsönös bizalom, valamint a kétoldalú energia kapcsolatok számára nélkülözhetetlen erős és stabil jogi háttér megteremtéséhez. A párbeszéd 10 éve alatt a felek számos közös projektet valósítottak meg, 2009 októberében pedig megalapították az Early Warning Mechanism nevű, egy esetleges energia-ellátásbeli krízis hatásainak csökkentésére létrehozott programot. Közös vezetésüket koordinátorok és csoportonként közös elnökség biztosítja. Az eseményen részt vett Günther H. Oettinger uniós biztos, Paul Magnette belga energetikai miniszter, valamint Sergey Shmatko orosz energetikai miniszter is.

Szóljon hozzá!