ZETApress

hírportál

Klíma és energia

Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Kovács Pál energetikai helyettes államtitkára ma Budapesten találkozott Connie Hedegaard klímapolitikáért felelős uniós biztossal.

A megbeszélés témája a magyar soros elnökség klímapolitikai céljai, illetve azok a teendők és uniós akták voltak, melyek a 2011 januárjától tennivalót nyújtanak majd a magyar elnökségnek. A találkozón részt vett Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium klímaügyekért felelős helyettes államtitkára is.

A megbeszélésen a magyar fél biztosította az uniós biztost afelől, hogy Magyarország a soros elnökség idején és azon túl is kiemelt figyelmet kíván fordítani a klímapolitikai intézkedéseknek, hiszen csak ezen lépések meghozatalával garantálható a fenntartható fejlődés biztosítása, a jövő nemzedékeinek élhető környezete.

A találkozón Hedegaard biztos felvetésére szó esett a november 29-e és december 10-e között Cancúnban megrendezésre kerülő ENSZ konferencia 16. ülésszakára készült EU közös álláspontról. A koppenhágai klímacsúcs folytatásaként számon tartott nemzetközi találkozó végkimenetele szabhatja meg az uniós klímapolitika fő irányait, melyeken a magyar elnökség ideje alatt kell megindulnia az Európai Uniónak.

A találkozón a fentieken túl szóba került a karbon-szegény (low carbon) gazdaságra 2050-ig való áttérés módozatait bemutató útiterv (2050 Road map), a 2014-2020 időszakra vonatkozó EU költségvetés klímapolitikai vonatkozásai és a CCS (Carbon Capture and Storage) és RES (renewable energy source) demonstrációs projektek finanszírozását szolgáló NER-300 (New Entrants Reserve) EU támogatási alap felhasználására vonatkozó bizottsági határozat végrehajtása is ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!