ZETApress

hírportál

Öttinger Fellegivel találkozott

Szorosabb uniós-magyar együttműködés az energiapolitika területén. Délelőtt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szűk körben hivatalos tárgyalásokat folytatott Günther Öttinger európai uniós energiaügyi biztossal a magyar uniós soros elnökség hivatalos energiapolitikai ügyeit illetően.

A biztos kétnapos, hivatalos látogatásra érkezett Budapestre, amelynek során részt vett a magyar-román gázrendszereket összekötő vezeték ünnepélyes üzembe-helyezésén is. A találkozón a tárcavezető ismertette a biztossal a magyar uniós soros elnökség legfontosabb energetikai témájú feladatait és a hozzájuk kapcsolódó magyar célkitűzéseket és elképzeléseket, átbeszélték a főbb dossziékkal kapcsolatos bizottsági anyagokat valamint szót ejtettek a magyar elnökség idejére eső rendezvényekről is.

A megbeszélésen a felek megállapodtak arról, hogy a soros magyar elnökség kezdetéig az Európai Bizottság Energetikai Főbiztossága és a magyar energiapolitika meghatározó hivatalai és szakemberei a szokásosnál is szorosabban működnek együtt, hogy az Európai Unió energiapolitikáját 2020-ig meghatározó, a magyar soros elnökség ideje alatt elvégzendő feladatok sikerrel teljesüljenek.

Délután Fellegi Tamás miniszter és Günther Öttinger energiaügyi biztos a magyar és román miniszterelnökök jelenlétében Csanádpalotán részt vettek a magyar-román összekötő gázvezeték ünnepélyes üzembe-helyezésén. Az összekötő gázvezeték fontosságát a román és a magyar fél mellett az Európai Unió is elismeri, hiszen a regionális energetikai infrastruktúra-hálózat első láncszemeként készült el ez az összeköttetés.

A két gázszállító hálózat összekapcsolása növeli mindkét állam gázellátásának biztonságát, hozzájárul Magyarország gázforrásainak diverzifikálásához és megléte hosszú távon ? az esetlegesen kialakuló árversenynek köszönhetően ? a végfelhasználói árakra is jótékony hatással lehet.

Az ünnepélyes üzembe-helyezést követően Fellegi Tamás fejlesztési miniszter négyszemközti megbeszélést folytatott Ioan Ariton román gazdasági miniszterrel, melynek legfőbb témája a két állam energetikai együttműködésének további lehetőségei voltak ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!