ZETApress

hírportál

Erdélyi gyógyítók

Lévai Anikó, az NGYSZ alapító tagja október 10-12-e között a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportjával Erdélybe látogatott ? tudtuk meg Pethő Zsófitól.

Az önkéntes orvoscsoport október 9-16-a között erdélyi kórházakban, iskolákban, óvodákban gyógyítja, műti, szűri és vizsgálja a rászoruló gyermekeket. A csoporthoz október 10-én Lévai Anikó, az NGYSZ alapító tagja is csatlakozott, és önkéntes orvos-írnokként és gépkocsivezetőként vett részt a csoport munkájában.

Lévai Anikó a Gyermekmentő Szolgálat orvosaival együtt ellátogatott Háromkútra, ahol az egészségügyi szűrés során két gyermeket is találtak, akiknek szakorvosi, kórházi kezelésre van szükségük. A gyerekek kórházi kezelése elkezdődött. Az esti megbeszélésen megvitatták, hogy a további helyszíneken hány gyereket találtak a szakorvosok, akiknek további kezelésre van szükségük.

Október 12-én Lévai Anikó és Edvi Péter, a Gyermekmentő Szolgálat elnöke ellátogattak Csíkszentdomokosra, ahol megtekintették a mozgó fogászati rendelőben folyó kezeléseket. A Gyermekmentő Szolgálat fogorvosi buszában a Szegedi Tudományegyetem fogorvosi karának két professzora, valamint további négy, a fogorvosi karon dolgozó önkéntes fogorvos végzi a szűrést, akik egyben a település iskoláiban oktatják a gyermekeket a helyes szájhigiéniára és a fogmosás szükségességére.

Péter és Anikó megtekintette a Gyermekmentő által néhány évvel ezelőtt a településnek ajándékozott számítógépes klubot és a felcsíki mentőállomást. Meglátogatták továbbá a Dánfalvai Népművészeti Szövetkezetet, ahol megcsodálták Székelyföld népművészetét, kerámiákat, szőtteseket.

A délután folyamán Lévai Anikó és Dr. Edvi Péter Csíkszentmártonba látogatott, a Csíkszentmártoni Gyermekközpontba. Megtekintették a Gyermekmentő Szolgálat által a megyének ajándékozott intézetet, melynek egyik része a februártól működő Korai Fejlesztő Központ. Örömüket fejezték ki, hogy a Központ jól működik, és több száz rászoruló gyermeknek tud segíteni. Erre az intézményre nemcsak Hargita megyében, hanem egész Erdélyben nagy szükség van, mivel ilyen intézményből ezzel együtt csak három van egész Románia területén. Ennek a hiánypótló intézetnek kell biztosítani szinte egész Erdélyben a fizikailag vagy szellemileg sérült gyermekek fejlesztését.

Lévai Anikó hangsúlyozta az intézet jelentőségét, melyet a Gyermekmentő Szolgálat szakorvosai, magyarországi és németországi tagjai nem csak segítenek és támogatnak, hanem továbbképzést tartanak az ott dolgozó szakembereknek. A magyarországi, illetve németországi továbbképzésre nem csak Csíkszentmártonból, hanem egész Erdélyből hívnak meg saját költségükre szakembereket és pedagógusokat. Végezetül Lévai Anikó a magával hozott könyv-és fejlesztőjáték-adományt osztotta szét iskolák, gyermekintézmények részére. Lévai Anikó a tegnap esti órákban hazautazott Magyarországra.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kövér-foci Erdélyben | ZETApress

Szóljon hozzá!