ZETApress

hírportál

Schmitt Pál New Yorkban

Schmitt Pál köztársasági elnök és kísérete menetrend szerinti járattal ma New Yorkba utazik. Holnap délelőtt részt vesz a Millenniumi Fejlesztési Célok (MDG) csúcstalálkozó megnyitóján az ENSZ Közgyűlési termében ? tudatta az államfői Sajtóiroda.

Ebéd után az államfő részt vesz a Sport for Development side-eventen, majd az MDG csúcstalálkozó kerekasztal-beszélgetésén. Este Kőrösi Csaba nagykövettel az ENSZ épületéből átmegy a NY Palace Hotelba ahol részt vesz Angela Merkel német kancellár fogadásán, majd az UNDP high-level event vacsoráján az Amerikai Természettörténeti Múzeum Milstein Hall of Ocean Life termében.

Kedd délelőtt elnökünk előbb beszédet mond az MDG csúcstalálkozó plenáris ülésén az ENSZ épületében, majd részt vesz a Clinton Global Initiative plenáris ülésének megnyitóján. Délután kétoldalú találkozója lesz Islam Karimov üzbég köztársasági elnökkel az ENSZ épületében. Ezt kétoldalú találkozója követi Gyorge Ivanov macedón köztársasági elnökkel ugyanott.

Schmitt Pál elnök ellátogat a Magyar Házba, majd a magyar református templomba, ahol találkozik a presbiterekkel valamint a gyülekezet jelen lévő tagjaival. Utána a Szent István Római Katolikus Plébániára és a Szent István Iskolába látogat és találkozik a gyülekezet jelen lévő tagjaival. A New York-i magyar baptista templomba és találkozik a gyülekezet jelen lévő tagjaival, majd részt vesz az Appeal of Conscience vacsoráján a Waldorf Astoriában.

Szerda délelőtt Schmitt Pál részt vesz a Biodiverzitás Nemzetközi Éve témájában rendezett plenáris ülés megnyitóján, majd egy kétoldalú tárgyaláson Mohamed Waheed Hassan Manik maldív köztársaság alelnökkel az ENSZ épületében. Délben elnökünk részt vesz a UN Private Sector Forum ebédjén az ENSZ épületében. Este pedig Martonyi János külügyminiszterrel a Magyar Tudós Társaság megalakításával kapcsolatos rendezvényen, a főkonzuli rezidencián. A zsúfolt nap zárasaként este 7-kor kerül sor a Clinton Global Initiative államfők részére rendezendő fogadásra a Modern Művészetek Múzeumában, negyed 9-kor pedig Martonyi János külügyminiszterrel együtt találkozik a New York-i és a New York környéki magyarság képviselőivel Magyarország ENSZ képviseletén.

Csütörtök délelőtt Schmitt Pál részt vesz a Közgyűlés általános vitájának megnyitóján a Közgyűlési teremben. Délben az elnök kétoldalú találkozóra megy Leonel Fernández Reyna dominikai köztársasági elnökkel az ENSZ épületében. Utána hivatalos Ban Ki-moon ENSZ főtitkárnak a delegációvezetők tiszteletére adott ebédjén. Este elnökünk részt vesz Barack Obama amerikai elnöknek a delegációvezetők tiszteletére adandó fogadásán, a Természettudományi Múzeumban.

Péntek délelőtt Schmitt Pál részt vesz a Mauritius Stratégia felülvizsgálati konferencia megnyitóján az ENSZ Közgyűlési teremben. Utána kétoldalú találkozóra megy Mahinda Rajapaksével, Sri Lanka köztársasági elnökével, az ENSZ épületében. Ezt újabb kétoldalú találkozó követi Toomas Hendrik Ilves észt köztársasági elnökkel ugyanott, majd beszédet mond a Közgyűlés általános vitáján. Az elnök és kísérete még aznap hazaindul egy menetrend-szerinti járattal New Yorkból, majd szombaton visszaérkezik Budapestre.

Szóljon hozzá!