ZETApress

hírportál

Levél a miniszternek

Hozzák haza a magyar katonákat! ? követeli a Munkáspárt. Az Afganisztánban folyó háború és Magyarország részvétele ellen tiltakoztak délután a Munkáspárt budapesti önkormányzati képviselő-jelöltjei a Honvédelmi Minisztérium épülete előtt.

Hozzák haza a magyar katonákat, Magyarország lépjen ki az afganisztáni háborúból! ? hangoztatták a szónokok: Thürmer Gyula pártelnök, Hajdú József és Kőszeginé Benedek Anna képviselőjelöltek. Idegen érdekekért harcolunk, Magyarország mondja fel NATO-tagságát, kiáltsa ki semlegességét! ? hangzott el a követelések között. A Hende Csaba honvédelmi miniszternek címzett levelet a miniszteri titkárság vezetője vette át.

Miniszter Úr! Mi, a Magyar Kommunista Munkáspárt tagjai, akik ? budapesti választóink bizalmából ? a Munkáspárt jelöltjeiként indulhatunk a 2010. évi önkormányzati választásokon, nem hallgathatunk tovább. Mi itt élünk, itt dolgozunk, ismerjük a fővárosunkban élő embereket. Nem hallgathatunk arról, hogy az embereket egyre inkább aggasztja az Afganisztánban folyó háború, és különösen Magyarország részvétele ? olvasható Dr. Hende Csaba úrnak, a Magyar Köztársaság honvédelmi miniszterének írt petíciójukban.

A budapesti emberek egyre jobban érzik, hogy háborúban vagyunk. Nem az számit, hogy hol folyik a háború, hanem maga a háború ténye. A budapestiek idősebb nemzedékei nem egy háborút megéltek már. Aggódnak, félnek, mert tudják: a sok helyi háborúból lesz nagy háború, világégés. Afganisztán messze van, de csak idő kérdése, hogy a háború mikor éri el határainkat. Nem akarunk háborút, sem kicsit, sem nagyot, nem akarjuk kockáztatni életünket, sokat szenvedett országunk, gyermekeink, unokáink jövőjét.

Ez a háború nem a mi háborúnk! A budapestieket el lehet némítani, de nem lehet becsapni. Tudják és tudjuk, hogy egy nagyhatalom, az Egyesült Államok mellett léptünk be ebbe a háborúba. Tudják és tudjuk, hogy az afgán hegyekben semmiféle magyar nemzeti érdek nincs. Amerika világhatalmi érdekeiért adjuk oda katonáinkat, pénzünket, sőt becsületünket. Elegünk volt az idegen érdekekért folytatott háborúból! Elegünk van az USA-ból! Elegünk van az értelmetlen emberi és anyagi áldozatokból. Követeljük, hogy a magyar kormány tegyen meg mindent a háború befejezéséért, az afgán kérdés politikai rendezéséért!

A budapestiek tudják, ki a felelős azért, hogy Magyarország részt vesz ebben a mocskos kalandban, Az elmúlt nyolc évben az MSZP vezette kormányok feküdtek le az amerikai érdekeknek, és a Fidesz sem mondott nemet. Most, amikor a Fidesz került hatalomra, a háborúra szavaz, és kész újabb katonákat Afganisztánba küldeni. Erről nem volt szó az Önök választási ígéreteiben! Erre nem terjed ki semmiféle nemzeti együttműködés! Követeljük, hogy a kormány hívja haza a magyar katonákat! Követeljük, hogy Magyarország lépjen ki az afganisztáni háborúból!

Mi, budapestiek nem felejtjük el, hogy amióta beléptünk a NATO-ba, Magyarország szinte folyamatosan háborúban van valakivel. Emlékezünk, hogy két héttel hazánk NATO-csatlakozása után az amerikai repülök a magyar légteret, magyar repülőtért is használva bombáikkal pusztították Jugoszlávia népét. Nem felejtjük el, hogy bele kényszeritettek bennünket az Irak elleni háborúba, bár tudtuk, hogy nincsenek és soha nem is voltak tömegpusztító fegyverek, Nem csak az amerikai és az angol közvéleményt csapták be szemérmetlen módon, hanem bennünket, magyarokat is.

Mi, a Munkáspárt fővárosi képviselő-jelöltjei sok ezer budapestivel együtt valljuk: Magyarország csak akkor lesz igazából biztonságban, csak akkor valósíthatja meg nemzeti érdekeit, ha kimarad mindenfajta háborúból és katonai szövetségből. Követeljük, hogy Magyarország lépjen ki a NATO-ból, kiáltsuk ki az ország semlegességét!

Mi, munkáspártiak építeni, gazdagítani akarjuk Budapestet és hazánkat. A háborúra költött milliárdokból munkahelyeket akarunk létrehozni, iskolákat akarunk építeni, egészséges életkörülményeket akarunk teremteni. Választ várunk a miniszter úrtól, választ várunk a magyar kormánytól! A Munkáspárt budapesti képviselőjelöltjei nevében: Dr. Thürmer Gyula, Kőszeginé Benedek Anna és Dr. Hajdú József ? fejeződik be a petíció.

Szóljon hozzá!