ZETApress

hírportál

Az ICAO 37. közgyűlése

Az ENSZ szakosított, 190 tagállamot számláló szerve, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) háromévente esedékes, soron következő közgyűlését szeptember 28. és október 8. között tartja meg a kanadai Montrealban.

A közgyűlésen megvitatják az ICAO stratégiai céljait képező, légiközlekedés-biztonsággal, légiközlekedés-védelemmel és környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéseket, az auditprogramok tapasztalatait, valamint a legújabb nemzetközi légiközlekedési előírások, szabványok bevezetéséről szóló jelentéseket. A közgyűlés részletesen áttekinti a szervezet munkáját, irányvonalat és stratégiát alkot az elkövetkezendő évekre. Az ülésen választják meg az ICAO közgyűlések közötti folyamatos irányítását biztosító Tanács 36 tagját.

A légiközlekedés területén működő hazai minisztériumok, hatóságok és szervezetek Schváb Zoltán légügyi főigazgató, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára vezetésével készülnek fel a közgyűlésre.

Magyar csatlakozási kezdeményezés a GASR nemzetközi légiközlekedés-biztonsági szervezethez: A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóság jelezte érdeklődését és csatlakozási szándékát a Group of Aerodrome Safety Regulators (GASR – Repülőtér Biztonsági Szabályozók Csoportja) hatóságközi szervezet felé.

Az informális keretek között és önkéntes alapon működő GASR eredetileg néhány európai állam kezdeményezésével jött létre 1996-ban. Elsődleges célkitűzése egy olyan együttműködés megalapozása a tagállamok légiközlekedési hatóságai között, amely felgyorsítja az információáramlást és a tapasztalatok átadását az Európai Unió repülőtereinek biztonsági szabályozása terén. A szervezet segíti az uniós jogharmonizációt, szem előtt tartva a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) követelményeit is.

Munkájában a ma már több mint 30 tagállam mellett az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA), a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) és az Európai Légitársaságok Szövetsége (AEA) vesz részt a terület szabályozásában kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakemberek bevonásával. Hazánk az Európai Unió és az Európai Polgári Repülési Konferencia (ECAC) tagjaként teljesíti a csatlakozási feltételeket.

A magyar hatóság belépése jelentős mértékben hozzájárulhat a repülőterek biztonságára vonatkozó egységes európai követelmények kialakításához és az azoknak való folyamatos hazai megfelelés biztosításához.

A dokumentumok előkészítését követően Schváb Zoltán légügyi főigazgató, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára juttatja el a GASR titkárához a csatlakozási kérelmet. A következő csoportüléseken így újonnan csatlakozott tagként várhatóan már a magyar hatóságok képviselői is részt vehetnek ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!