ZETApress

hírportál

Ernst & Young és a környezet

A folyamatosan változó szabályozási környezet veszélyezteti leginkább a piaci szereplők sikerességét. Az Ernst & Young jelentése a tíz legfontosabb globális kockázati tényezőre hívja fel a figyelmet ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A szabályozási környezet mellett a lassú és bizonytalan gazdasági növekedés szinte minden szektorban jelentős kockázatot jelent ? derül ki az Ernst & Young új tanulmányából, amely a tehetségek gondozását és megtartását jelölte meg 2009-hez képest a legjobban megerősödött kockázatként.

Az Ernst & Young és az Oxford Analytica által harmadik alkalommal elkészített Globális Üzleti Kockázatok című jelentés 14 szektor több mint 70 ágazati elemzőjével készült mélyinterjú tapasztalatait összegzi. A kutatás során arra kerestek választ, hogy milyen tendenciák és veszélyek határozzák meg az európai vállalatok kockázatkezelési stratégiáját a következő 12 hónap során. A vizsgálat meghatározta a vállalatok számára legfontosabb 10 kockázati tényezőt, valamint öt, a jövőben egyre hangsúlyosabbá váló kockázati trendet is.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy miközben a globális gazdaság kiutat keres a recesszióból és a pénzügyi válság által előidézett stressz oldódni látszik, a vállalatok számos visszatérő és új kihívással is szembesülnek az egyes ágazatokban.

A szabályozási környezet változása és a tehetségek gondozása, megtartása nemcsak nemzetközi, hanem hazai szinten is releváns kockázatokat jelentenek ? emelte ki Réthelyi László, az Ernst & Young Kockázatkezelési Szolgáltatások üzletágának igazgatója a nemzetközi jelentés hazai elemzése kapcsán. ? A változások ugyanakkor egyben lehetőségeket is jelentenek azon vállalatoknak, akik időben felismerik ezeket és megteszik a megfelelő válaszlépéseket azok kiaknázására.

A felmérés szerint a tíz legfontosabb kockázati tényező, amelyek akár már a közeljövőben jelentősen befolyásolhatják és átalakíthatják az iparági gyakorlatokat, a következő: Nemzetközi szabályozási környezet, amely alapvetően befolyásolhatja az üzleti döntéseket és tranzakciókat. A hitelhez jutás lehetősége, amely ellehetetlenítheti a további fejlődést. Lassú gazdasági fellendülés / W alakú kilábalás, amely tovább gyengítheti a piaci szereplőket. A tehetségek gondozása, megtartása, amely hosszú távú gondolkodást feltételez.

Fejlődő piacok, amelyek új lehetőségeket és kockázatokat rejtenek, valamint új versenyhelyzetet teremtenek. A csökkentett költségszintek fenntartása. Hagyományos versenytársakon kívüli új piaci szereplők megjelenése. Zöld megoldások és szemléletmód kialakítása, amely ma már elvárás a jelentős piaci szereplők esetében. A vállatok társadalmi elfogadottsága és társadalmi felelősségvállalási stratégiája. Szövetségek létrehozása és üzleti tranzakciók megvalósítása, amely önmagában is számos kockázatot rejt.

Az Ernst & Young tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy a fenti üzleti kockázatokkal szinte minden vezető piaci szereplőnek meg kell küzdenie, ha meg akarja őrizni jelenlegi pozícióját.

Az elemzők öt olyan további kockázatot is azonosítottak, amelyek ma még nem szerepelnek ugyan a legfontosabb tíz között, azonban fontosságuk folyamatosan növekszik, és ezért az elkövetkező években jelentőssé válhatnak. Közéjük tartozik a nem megfelelő innovációs képességek, a meglévő infrastruktúra fenntartása és fejlesztése, az új technológiák megjelenése és adaptálása, az adózási kockázatok és az élesedő versenyből fakadó árnyomás.

A jelenlegi piaci és globális környezetben a vállalatoknak, szektortól függetlenül, folyamatosan figyelniük kell a gazdaság változásaiból fakadó új kockázatokra. A veszélyek felismerése és megfelelő kezelése a vállalatirányításban fontosabb szerepet játszik, mint korábban bármikor ? tette hozzá Réthelyi László.

Az Oxford Analytica

Az Oxford Analytica nemzetközi tanácsadócég, amely több mint ezer vezető tudományos munkatársat foglalkoztat az oxfordi és más jelentős nemzetközi egyetemeken, illetve kutatóintézetekben. A cég ? amely egyedülálló hídként szolgál az ötletek világa és az üzleti világ között ? mintegy 50 kormányt és nemzetközi intézményt, valamint több mint 150 olyan globális társaságot és pénzügyi vállalkozást tudhat az ügyfelei között, amelyek szerepelnek a Fortune 500-as listáján.

Szóljon hozzá!