ZETApress

hírportál

Megérkezett a bosnyák kormányfő

Bosznia-Hercegovina miniszterelnöke délelőtt a Parlamentbe érkezett. A Kossuth Lajos téri ünnepélyes fogadás után a Nándorfehérvári teremben tanácskozott magyar kollégájával, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Délután részt vesznek és beszédet mondanak a Magyar-Bosznia-Hercegovinai Gazdasági Fórumon, majd Nikola Špirić miniszterelnök megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén. Ezután tiszteletét teszi a köztársasági elnöknél és a házelnöknél egyaránt.

Kár, hogy a bosnyák kormányfő három napot késett a látogatással. Ha már szombaton megérkezik, részt vehetett volna Fehérváron a magyar-bosnyák Eb-selejtezőn, melyet 1:0-ra megnyertünk. Érezhette ő már előbb is a várható kudarcot, ezért nem foglalt helyet magyar kollégájával együtt a díszpáholyban a sóstói stadionban.

Míg a két kormányfő tanácskozott, a Felsőházi teremben a USAID budapesti programja zajlott. A tavalyihoz hasonlóan az idén is megrendezik azt a két napos szemináriumot, amelyen Monica McQueary-Rekstad, a USAID magyar Tartományi Újjáépítési Csoporthoz (PRT) delegált tanácsadó számol be az afganisztáni misszió tapasztalatairól. A szeminárium mai, protokolláris napját Budapesten, a holnapi, szakmai napját pedig a székesfehérvári hadsereg-parancsnokságon rendezik meg. Részt vesz rajta Szili Katalin házelnök, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és April M. Foley, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete. A hallgatóság egyperces néma felállással adózott a hat évvel ezelőtt terrortámadás áldozatai előtt.

Gyurcsány Ferenc közleménye a terrortámadás évfordulóján

Tisztelt Honfitársaim! ? kezdte a miniszterelnök. ? Szeptember 11-e az Amerikai Egyesült Államok ellen elkövetett aljas terrortámadás dátuma gyásznappá változott. Nem csupán az amerikai nép, hanem a szabad világ valamennyi polgára megrendüléssel emlékezik erre a napra és a tragédia áldozataira. Az évforduló ugyanakkor emlékeztet minket saját felelőségünkre is: arra, hogy szabadságunkat, a hétköznapok rendjét és mindannyiunk biztonságát nap mint nap meg kell védenünk; és ehhez a demokratikus intézmények, az alkotmányos jogok, a köztársaság értékeinek és mások méltóságának védelme is hozzátartozik.

Ez a felelősség hatja át valamennyi demokratát, ahogyan a terrorizmus elleni küzdelemben részt vevő országokat is. És ez a felelősség készteti áldozatvállalásra azokat a magyar katonákat, akik a világ számos pontján védelmezik a mi szabadságunkat. Nekik tudniuk kell, hogy az ország valamennyi polgára nagyrabecsüléssel és hálával gondol ezért rájuk.

Magyarországon közvetlen terrorveszély nincs ugyan, de éppen azért kell a világ távoli országaiban helytállnia a magyar katonáknak, hogy ilyen veszély a jövőben se fenyegessen minket. Ezt szolgálja a honvédség részvétele a nemzetközi békefenntartó missziókban, és ugyanezt szolgája a haderő korszerűsítése, reformja is. 2001. szeptember 11-e, az emberiség legszörnyűbb terrorcselekménye után megváltozott a világ. Mindnyájunknak van dolga abban, hogy a változás eredménye egy nyugodtabb, biztonságosabb és békésebb élet legyen minél többek számára! ? fejeződik be a kormányfői levél.

Szóljon hozzá!