ZETApress

hírportál

Horvát látogatás

Magyar-horvát kétoldalú energetikai megállapodás. Jadranka Kosor, horvát miniszterelnök budapesti látogatása során találkozott Orbán Viktorral, akivel ma többek között közlekedési és energetikai kapcsolatokról, illetve Horvátország európai uniós csatlakozási folyamatáról tárgyalt.

A miniszterelnöki találkozó keretében Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kétoldalú energetikai megállapodást írt alá Đuro Popijač horvát gazdasági, munkaügyi és vállalkozásügyi miniszterrel.

A magyar és a horvát kormány között a közös államhatárt keresztező szénhidrogén szállító vezetékek építésével, üzemeltetésével, fenntartásával, rekonstrukciójával és üzemzavar-elhárításával kapcsolatos együttműködésről szóló megállapodás megteremti a nemzetközi jogi feltételeket a Városföld és Slobodnica között tervezett új nagynyomású földgázszállító vezeték idén őszre tervezett határövezeti építési munkáinak megkezdéséhez.

Magyar részről a vezeték építésének beruházója az FGSZ Zrt, horvát oldalról pedig a Plinacro d.o.o. A tervek szerint az új vezeték 2011. elejétől kezd majd üzemelni. A 800 mm átmérőjűre tervezett vezeték a magyar-horvát határvonalat a Dráva folyó metszésével Drávaszerdahely és Donji Miholjac (Alsómihojlac) között keresztezi majd. A Krk szigetére tervezett Adria LNG terminál megvalósulása esetén az összekötő vezeték fordított irányú gázáramlást is lehetővé tenne Horvátország és Magyarország között, ehhez további horvátországi fejlesztések lesznek majd szükségesek.

A megállapodás az új vezetékek építési munkálatai mellett szabályozza a meglévő Adria kőolajvezeték üzemeltetéséhez, fenntartásához, rekonstrukciójához és üzemzavar-elhárításához kapcsolódó határsávi munkavégzések feltételeit is, valamint lehetőséget biztosít majd a későbbiekben a magyar-horvát határ közelében lévő Vízvár-Észak terület földgáz próbatermeléséhez és később várható földgáz- termeléséhez kapcsolódó Berzence és Gola közötti termelési vezetéknek a határsávba eső részének építési munkáira ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!