ZETApress

hírportál

Fokozódik az olajkár

Akadálytalanul ömlik az olaj az öbölben. Egy robot nekiütközött az olajfogó berendezésnek a Mexikói-öbölben, ezért le kellett venni. Most akadálytalanul ömlik az olaj a vízbe, az olajfogó órákon belül kerülhet vissza Egyes hírek szerint két munkás is meghalt a kárelhárításban.

Eltávolították az olajfogó berendezést szerdán a mélytengeri kútról, mert összeütközött a Mexikói-öbölben egy távirányítású robottal. Az olaj ismét akadálytalanul ömlik a vízbe, jelentette az amerikai parti őrség.

Thad Allen tengernagy elmondta, hogy a robot annak a rendszernek ütközött, amelyen keresztül meleg vizet pumpáltak le a fedősapkához, hogy megakadályozzák jégszerű kristályok képződését. A szakemberek azonnal levették az olajfogót a kitörésgátló tetejéről, hogy ellenőrizzék, nem keletkeztek-e a feltörő kőolaj felszínre szivattyúzását gátló kristályok a berendezésben.

A parti őrség közlése szerint a balesetet megelőző 24 órában az olajfogón keresztül mintegy 700 ezer gallon (2,6 millió liter) olajat gyűjtöttek össze és további 438 ezer gallont (1,6 millió litert) elégettek a felszínen.

Allen tengernagy azt mondta, hogy az olajfogó már szerda délután visszakerülhet a másfél kilométeres mélységben levő sérült kútra. A Fox News hírtévé értesülése szerint a kárelhárításban részt vevő két munkás meghalt, haláluk körülményei nem ismertek ? tudatta Vida Viktor, Védegylet.

Szóljon hozzá!