ZETApress

hírportál

Hirosimára emlékeztek

A hirosimai atomtámadás évfordulóján ?die-in? háborúellenes demonstrációt tartottak a Humanista Mozgalom és az ATTAC Magyarország szervezésében tegnap este 6 órakor az Amerikai Nagykövetség előtt, a Szabadság téren. A több száz résztvevő pár percig mozdulatlanul és csendben feküdt a földön, ugyanúgy mintha meghalt volna.

Hirosimára 62 évvel ezelőtt, 1945. augusztus 6-án reggel negyed 9-kor dobták le az első atombombát. (Közép-Európában akkor még csak hajnali negyed 2 volt, New Yorkban meg előző este negyed 8.) Tegnap reggel a japán városban is erre emlékeztek néhány perces néma főhajtással az emberek. Három nappal később, augusztus 9-én megismételték a gaztettet az amerikaiak. Akkor Nagaszakit tették a földdel egyenlővé a második atombombával. Többszázezren azonnal meghaltak, mások örökre rokkanttá váltak. Még utódaik is sérülten születtek.

Mindkét városban rengetegen éltek, akik a szörnyű napokon tízezer számra meghaltak. Az amerikai hadvezetés már a II. Világháború kezdetén készült a népirtásra, s az eredményt is szerette volna felmérni. Mindkét várost ? s még további négyet ? megkímélte a bombázásokkor, így ezeket a japánok biztonságosnak tartották. Tömegesen költöztek oda az ország más részéből is, ezért volt akkora az emberveszteség. Mivel addig bombák nem hulltak az épületekre, a hatalmas pusztulást egyértelműen az atombomba hatásaként lehetett értékelni.

Szóljon hozzá!