ZETApress

hírportál

Rimini Meeting 2010

Mindössze egy héttel Olaszország külügyminiszterének, Franco Frattini úrnak magyarországi látogatását követően, egy újabb jó hír az olasz-magyar kapcsolatok tekintetében: a Meeting a népek közötti barátságért elnevezésű rendezvényen (Rimini, augusztus 22-28.) helyet kap egy nagyszabású magyar kiállítás Szent István ? Államalapító és a nép apostola címmel.

Tegnap délelőtt fél 12-kor a Budapesti Olasz Kultúrintézetben megrendezésre került A szívünk késztet a nagy dolgok utáni vágyakozásra címet viselő, XXXI. Meeting sajtótájékoztatója. A konferenciát az Olasz Kultúrintézet igazgatója, Prof. Salvatore Ettore nyitotta meg, aki kiemelte a Meetingen keresztül Olaszországból az egész világba eljutó érték fontosságát. Ezt követően Dr. Sandro Ricci, a Meeting igazgatója vette át a szót, hogy bemutassa a Meeting eredetét és szellemiségét, továbbá a 2010-es rendezvény rendkívül gazdag programajánlatát.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Olasz tanszék vezetője, Prof. Domokos György a kiállítás szülőatyja és kurátora mesélt a kalandról és a kihívásról, amit a mintegy húsz hallgatóval és önkéntes baráttal együtt végzett munkája jelentett számára: ismertté tenni és aktualizálni egy ezer évvel ezelőtt élt király fontosságát, illetve újra felfedezni Szent Istvánt, mint az európai kultúra közös hagyományának részét.

A Domokos professzor által útjára indított program során az olaszul folyékonyan beszélő magyar hallgatók augusztusban Riminibe utaznak, hogy más olasz önkéntesekkel együttműködve bemutassák a kiállítást, megvalósítva ezáltal egy rendkívül értékes didaktikai újdonságot.

Az idei legnagyobb magyar külföldi megjelenés

A Rimini Meetingen 800 ezer látogató előtt kerül bemutatásra az az ezredik évében járó Európa, amely biztos volt saját keresztény identitásában és közös politikai jövőjében, és ahol a nyugatot folyvást rettegésben tartó magyarok ? hála uralkodójuk szilárd hitének! ? megkezdhették az integrálódást. A magas látogatottság, illetve a kiállítási terület nagysága (900 m2) miatt ez a kiállítás válik a legfontosabb magyar kulturális megjelenésnek 2010-ben külföldön.

A mai, saját gyökereit illetően bizonytalan, súlyos pénzügyi csapásoktól sújtott, a beáramló népek kultúrájától és vallásától rettegő Európában Szent István és Magyarország ezeréves történelmének üzenete időszerűbbnek tűnik, mint valaha ? emelte ki Farkas Filippo, a CDO Hungary ? Alkotók Társasága Egyesület elnöke, a budapesti sajtókonferencia egyik fő szervezője.

A konferencia végén Dr. Érszegi Márk Aurél, a Római Magyar Nagykövetség munkatársa üdvözölte a megjelenteket, és hangsúlyozta a már egyébként jól működő olasz-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésének fontosságát.

Szóljon hozzá!