ZETApress

hírportál

Gyurcsány Fokkerrel repült

A kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására Szaranszkba utazott, ahol részt vesz a Finnugor Népek Kultúrája I. Nemzetközi Fesztivál rendezvényein, valamint megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Magyarország történelméből adódóan megkülönböztetett figyelemmel kíséri a finnugor népeket érintő kérdéseket, így a mai Oroszország területén élő népcsoportok ügyét is. A közös múltból fakadó jó kapcsolatok ápolása a mindenkori magyar kormány feladata. Éppen ez indokolja, hogy a magyar kormány a legmagasabb szinten képviselje magát a rendezvényen.

Gyurcsány egy napot tölt a Mordvin Köztársaság fővárosában, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására Tarja Halonen finn államfővel együtt részt vesz a finnugor fesztiválon. A program során megtekintik a Jégsport Palotát, a Mordvin Állami Nemzeti Színház épületét, valamint Sztaraja Terizmorga község nevezetességeit is. A kulturális programok mellett szakmai egyezetésekre is sor kerül: a konferencián magyar, finn, észt és orosz szakértők elemzik a finnugor népcsoportok jelenlegi helyzetét, kulturális kapcsolataikat és együttműködés lehetőségét.

A miniszterelnök hazatérése előtt kétoldalú megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A kormányfő és kísérete a Malévtől bérelt Fokker 70-es típusú különgéppel utazik a finnugor fesztiválra. Most is, mint eddigi útjai során, a lehető legolcsóbb megoldást választja: a menetrendszerinti járattal az egynapos látogatás három napig tartana, ami az átszállás és a szállodai költségek miatt további kiadással járna, ráadásul a miniszterelnök kötött programjait is módosítani kellene. A 13,2 millió forintos repülőgép-bérlés így minden szempontból a legkedvezőbb megoldásnak bizonyult.

Sólyom táviratokat küldött

Tisztelt Elnök Úr! Megdöbbenéssel és szomorúsággal értesültem a Sao Pauloban bekövetkezett súlyos légi szerencsétlenségről. A magyar nép és a magam nevében ezúton fejezem ki őszinte részvétemet. Kérem Elnök urat, tolmácsolja Magyarország mély együttérzését az áldozatok és a sérültek hozzátartozóinak, írta az államfő brazil kollégájának, Luiz Inácio Lula da Silva úrnak Brazíliavárosba. Az ok drámai, 180 utassal a fedélzetén lefutott a kifutópályáról egy brazil repülőgép, s a repülőtér üzemanyag-tárolójának ütközve felrobbant. Nem csak a gépen tartózkodók, de legalább tíz földi halandó is áldozatul esett a tragédiában.

Tisztelt Elnök Úr! Megdöbbenéssel értesültem a ma hajnalban Makó mellett bekövetkezett közúti balesetről, amelynek több halálos áldozata és tucatnyi sérültje van. A magyar nép és a magam nevében ezúton fejezem ki őszinte részvétemet. Biztosítom, a magyar hatóságok minden segítséget megadnak a mentési feladatokhoz és a katasztrófa okainak kivizsgálásához. Kérem Elnök urat, tolmácsolja Magyarország mély együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak, írta államfőnk Bukarestbe Traian Băsescu úrnak, Románia elnökének. A balesetben a vétkes román kamion vezetője és a busz hat utasa a helyszínen, míg a hetedik utas az agyműtétet követően a kórházban hunyt el.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Gyurcsány telefonált Észtországba

Szóljon hozzá!