ZETApress

hírportál

Ukrajnai akadémia

Hamarosan létrejöhet az Ukrajnai Magyar Tudományos Tanács. A kárpátaljai magyar tudományosság integrációja, a közös gondolkodás előmozdítása érdekében Kárpátalján tartja ülését az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság Ukrajnai Magyar Tudóstalálkozó címmel.

Antalócon megrendezésre kerülő tanácskozás egyik célja az Ukrajnai Magyar Tudományos Tanács létrehozásának előkészítése. ? A kárpátaljai magyar tudományos élet képviselői tudományos tanács megalapítását tervezik, a Vajdasági Magyar Tudományos Tanács mintájára ? mondta az MTA-nak az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke.

Görömbei András akadémikus hozzátette: Kárpátalján három olyan tudós él, aki az Akadémia külső tagja, a külső köztestület azonban 110 emberből áll, és hamarosan mintegy 70 fővel bővül. ? Terveink szerint idén novemberben, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából újra egyeztetünk a kárpátaljai kollégákkal az akadémiai testületi építkezés régióbeli fejleményeiről, eredményeiről ? mondta Görömbei András.

A pénteki ülésen emellett több előadás lesz a kárpátaljai magyarságot sújtó legfontosabb problémákról, a környezeti, a jogi, az etnikai, valamint az oktatási kérdésekről ? közölte az MTK EB elnöke. Görömbei András az etnikai veszélyeztetettséget tartja a kisebbségi magyarság legsúlyosabb problémájának. Mint mondta, Trianon óta a magyarságot körülvevő népek lakossága összesen mintegy 7 millióval gyarapodott, míg a magyarok csaknem 800 ezerrel vannak kevesebben, mint 90 évvel ezelőtt. Az arányok változása Ukrajnában is megfigyelhető, annak ellenére, hogy a Beregszászon működő II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, illetve a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház támogatást is kap működéséhez.

Környezeti problémák Kárpátalján és a Kárpát-medencében címmel tart előadást Németh Tamás, az Akadémia főtitkára. Előadásának szomorú aktualitást ad az árvízi katasztrófa. A főtitkár az MTA.hu-nak elmondta: a probléma súlyosságát növeli, hogy az elmúlt 20-30 évben nem születtek meg azok az előremutató döntések, amelyekkel megelőzhetők vagy kisebbíthetők lettek volna a károk. Németh Tamás hangsúlyozta: a természeti katasztrófák hatása komplex, a mostani árvizek például vízellátási gondokat, járványügyi problémákat és hatalmas mezőgazdasági károkat okoznak. Éppen ezért kell felkészülni egy jövőbeni káreseményre.

A szükséges feladatok meghatározása, a végrehajtó szerv kijelölése és a megvalósítás rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen ? jelentette ki az Akadémia főtitkára, hangsúlyozva, hogy például a vízgazdálkodásban nincsen végleges megoldás. Az egyes problémákra jobb és rosszabb megoldások léteznek, tökéletesek nem, az emberi munkának tehát folyamatosnak kell lennie. A környezetvédelmi szakember ezek között említette a felszíni vizek karbantartását, a folyómedrek tisztítását, mert ? mint mondta ? gyakran az emberi hanyagság, például egy rossz helyen lerakott hulladék állja útját a víznek.

Németh Tamás, aki a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsának is tagja, az árvízi védekezés fontos eszközének tartja a víztározók létrehozását. A főtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem létezik olyan intézkedés, amely egymagában képes lenne megelőzni az árvizek kialakulását, az összes rendelkezésre álló megoldás összehangolására van szükség.

A konferencián a Kárpátalján tapasztalható etnikai folyamatokat Kocsis Károly, az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetének igazgatója mutatja be előadásában, az ukrajnai magyar kisebbség jogérvényesítésének lehetőségeit pedig Tóth Mihály, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia kutatója ismerteti a résztvevőkkel.

A tankönyvekkel kapcsolatos problémákra Kontra Miklós, a Szegedi Tudományegyetem tanára hívja fel a figyelmet egy előadás keretében, míg Orosz Ildikó, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke az ukrajnai magyar nyelvű oktatást mutatja be. Az előadásokat követően kilenc, a régióhoz kötődő kötetet is bemutatnak a szervezők, ezután pedig az ukrajnai magyar tudományosság további teendőit vitatják meg a résztvevők egy kerekasztal-beszélgetés keretében.

Szóljon hozzá!