ZETApress

hírportál

Norvégiai bevásárlás

A Vajda-Papír Kft. megszerezte a cégcsoporthoz tartozó norvégiai gyár többségi üzletrészét. A Kft. a már több mint 10 éve a cégcsoporthoz tartozó Vajda-Papír Scandinavia AS többségi üzletrészét szerezte meg – tudatta Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója. Fotóink a Vajda-Papír felvételei.

Magyarország vezető higiéniaipapír-gyártójának alapítója azt is közölte, hogy a tranzakció célja a gazdaságossági szempontok erősítése, ezen belül az egyszerűsítésre való törekvés, a hatékonyság növelése, a nagyvállalati struktúra kialakítása. Vajda Attila arról is tájékoztatott, hogy a cégcsoport sikeresen vett részt a magyar kormány Gyármentő támogatási programjában, amelyből a Vajda-Papír Kft. 5.710.659.000 forint támogatást nyert el. A támogatás teljes összegéből 1.313.451.570 forint előleget folyósítottak a cégnek 2023. december végén. A Vajda Real Estate Kft. (kötvény garantőr) ugyancsak sikeresen vett rész a programban, 5.714.850.000 forint támogatást nyert el, ebből 2.857.425.000 forint előleget folyósítottak december végén.

Vajda Attila, a cég alapító-ügyvezetője elmondta, hogy a támogatásokból energiahatékonysági beruházásokat indítanak, a cél, hogy 2030-ig 20%-kal csökkentsék a gyártás és működés során igényelt vízfogyasztásukat, tovább redukálják a hulladéktermelést, a megelőzés, csökkentés, újrahasznosítás és újra-használat révén, valamint 50%-kal megnöveljék a megújuló energiák részarányát saját működésükben és cégcsoport telephelyein. Legfőbb vállalásuk, hogy 2050-re a működés karbonsemlegessé váljon. Az elmúlt 10 évben mintegy 40 milliárd forintot fordítottak arra, hogy a higiéniai papír gyártása és a cég üzemeltetése a legkörnyezetkímélőbb, fenntartható technológiákkal valósulhasson meg.

A 150 milliárd forintos keretösszegű Gyármentő programot a kormány 2023-ban hirdette meg az ukrajnai háború által okozott energiaellátási beszerzési problémák orvoslására, ebben 140 vállalat mintegy 150 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra pályázhatott energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokra. A Vajda-Papír 25 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A cég 2013 óta Norvégiában is jelen van egy több mint 110 munkavállalót foglalkoztató leányvállalattal.

Szóljon hozzá!