ZETApress

hírportál

Kit adjunk ki a skandinávoknak?

A köztársasági elnök ma véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak az Európai Unió tagállamai, valamint Izland és Norvégia közötti átadási eljárásról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt, mivel álláspontja szerint annak egyes rendelkezései, valamint a megállapodáshoz fűzött magyar nyilatkozat ellentétesek a büntetőjog törvényességének elvével, adta hírül az államfő Sajtóirodája.

A törvény egy, az Európai Unió közreműködésével létrejött nemzetközi megállapodás megkötésére hatalmazza fel a köztársasági elnököt. A megállapodás bűncselekmények elkövetőinek átadását teszi lehetővé egyebek mellett Magyarország és Izland, valamint Norvégia között, a büntetőjogi felelősségre vonás céljából. A megállapodásnak a köztársasági elnök által kifogásolt szabályai és a megállapodáshoz fűzött magyar nyilatkozat akkor is előírják a magyar hatóságoknak az érintettek átadását, ha az elkövetett cselekmény a magyar jog szerint nem volt bűncselekmény.

Az Alkotmány értelmében senkit sem lehet büntetőjogi felelősségre vonni olyan cselekmény miatt, ami az elkövetése időpontjában a magyar jog szerint nem bűncselekmény. Az államfő véleménye szerint ezzel az alkotmányi garanciával ellentétes, ha a magyar hatóságok olyan cselekmények elkövetőit is kötelesek átadni egy másik államnak, melyek a magyar jog szerint nem valósítanak meg bűncselekményt. A köztársasági elnöknek az Alkotmánybíróságra benyújtott indítványa a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján is olvasható.

Szóljon hozzá!