ZETApress

hírportál

Bírjuk az európai parlamenti képviselők és a közvélemény támogatását

A Költségvetési Ellenőrzési Bizottság és a német néppárti jelentéstevő, Markus Ferber április 27-én, csütörtökön az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben azt javasolta, hogy ne adják meg a felmentést az Európai Parlament 2004-es költségvetésének végrehajtásáról. Ennek oka az EP által jelenleg is használt két strasbourgi épület (a Winston Churchill és a Salvador de Madariaga elnevezésű) tervezett megvásárlása körüli tisztázatlan helyzet volt. A javaslatot a parlament igen nagy többséggel elfogadta, a Költségvetési Ellenőrző Bizottság felhatalmazást kapott az ügy kivizsgálására.

A döntés utáni sajtótájékoztatón Fazakas Szabolcs, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának magyar szocialista elnöke elmondta, hogy az ügy úgy került napvilágra, hogy a strasbourgi polgármesterasszony bejelentette, ha az Erasmus holland nyugdíjalap, az épületek tulajdonosa az épületeket eladja az Európai Parlamentnek, akkor a város elesik eddigi províziójától. Ezért kérte, hogy a vételárból 29 milliót utaljanak át Strasbourg városának. Ekkor derült ki, hogy az Európai Parlament tulajdonképpen túlfizette a bérletet és e túlfizetett bérleti díj alapján akarták a vásárlást magasabb áron lebonyolítani.

– Úgy döntöttünk, hogy ilyen új tények ismeretében most nincs mód a felmentésre. Örömmel jelenthetem, hogy a parlament többsége támogatta ezt az elhatározásunkat. Fél évünk van arra, hogy ezt az ügyet minden részletében, strasbourgi, parlamenti és egyéb vonatkozásaiban megvizsgáljuk.

A bizottság magyar elnöke tájékoztatást adott arról, hogy a vizsgálatot az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága fogja vezetni, s a bizottságon belül létrehoznak egy önálló munkacsoportot, amelyik az adott bizottsági munkarenden túl sokkal operatívabban tudja a meghallgatásokat, a vizsgálatot bonyolítani.

– Szerencsére, a hat évvel ezelőtti Santer-botrány következtében van az Európai Uniónak egy Csalás és Korrupcióellenes Hivatala, az OLAF, amelyet be fogunk kapcsolni a munkába. Az OLAF-nak már rendőrségi vizsgálati eszközei is vannak, hogy utánajárjon, vannak-e csalásra vagy korrupcióra utaló nyomok, hiszen itt gyanúsítgatások vannak. Felkérjük a francia számvevőszéket is, hogy Strasbourgban folytasson vizsgálatot. Bízhatunk abban, hogy az Európai Parlamentnek és az európai közvéleménynek világos képet adhatunk arról, mi történt, mi van az ügy mögött, és miféle konzekvenciákat kell levonnunk – jelentette ki a magyar képviselő.

Fazakas Szabolcs hangsúlyozta, hogy nemcsak pénzről, hanem az európai uniós intézmények tekintélyéről is szó van. Ezért a legnagyobb óvatossággal kell eljárni. – Nem kiálthatunk tüzet, mielőtt meggyőződnénk róla, hogy ég a ház. Vigyáznunk kell arra, hogy az európai közvélemény általában szkeptikus az európai intézményekkel szemben. Általános az a vélemény, hogy itt túl nagy a bürokrácia és létezik a korrupció. Megígértük, hogy mindent magunk fogunk megtenni, hogy az ügyet feltárjuk. Bár az Európai Parlamentről van szó, de nem a képviselőkről. Épp a képviselők bizonyították be ma, amikor 99%-ban megszavazták vizsgálatra szóló javaslatunkat, hogy mellettünk vannak, fel akarják tárni az igazságot. Meg kell előznünk a bulvár sajtót, meg kell előznünk azokat, akik az ilyen ügyeket arra szeretnék használni, hogy Európa-ellenességet, euroszkepticizmust gerjesszenek.

Fazakas Szabolcs azt is hangsúlyozta, hogy most egy ügy került napvilágra. Elgondolkoztató, hogy huszonöt év után miért pont most és így került napvilágra. Ezt az ügyet szeretnék megvizsgálni, lezárni, de ha vizsgálat közben bármilyen más gyanú merül föl, nem lesznek restek, a vizsgálatot minden további ügyre ki fogják terjeszteni.

– Biztosak vagyunk benne, hogy bírjuk az európai parlamenti képviselők és a közvélemény támogatását – zárta nyilatkozatát a bizottság magyar elnöke.

Szóljon hozzá!