ZETApress

hírportál

Harsányiról a Sajtóházban

A május 04-én megalakult MÚOSZ Társadalompolitikai Szakosztály tegnap esti vendége Simon János professzor volt, akivel Szarvas István tiszteletbeli elnökünk beszélgetett a Vörösmarty utcai Sajtóház I. emeleti Rát-Táncsics-termében. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Madai András elnöki köszöntője után több tucatnyi érdeklődő hallgatta a helyszínen és zoom-on, ahogy a politológus professzor mesélt az általa szerkesztett kiadványokról és az általa vezetett Harsányi János intézetről. Az érdeklődők a határainkon, sőt még a csatornán és az óceánon túlról is kérdezhettek: Sulyok Thomas Los Angelesből, prof. Békássy Albert a svédországi Lundból, Oláh Gábor Manchesterből jelentkezett, róla köztudott, hogy United-drukker.

Simon doktor bemutatta háromkötetes tanulmányát, melyet Harsányi János életéről és munkásságáról írt. Az I. kötet Egy csodálatos magyar elme címmel 2019-ben, a II. kötet Játék az életért, élet a játékért címmel 2021-ben, majd a III. kötet Egy játékos elme érdekessége címmel ugyancsak 2021-ben jelent meg a CEPoliti Kiadó gondozásában. A trilógiából 1-1 példányt mindannyian ajándékba megkaptunk.

S mit kell tudnunk a házigazdákról? – Szakosztályunk elsősorban az alapösszefüggésekre koncentrál, arra, hogy milyen érték és identitások jellemzik a magyar társadalmat, milyenek a politikai preferenciái és ideológiai beállítódásai. Hogyan vélekedik a demokráciáról, a politikai intézményekről, milyen közpolitikai témákat tekint kiemelkedőnek egy válságos időszakban, és hogyan aktiválódik a közéleti cselekvés különböző formáiban – mondta el Madai András elnök az egy hónappal ezelőtti megalakuláskor, ahol Oláh Gábort választottuk meg titkárunknak.

Szóljon hozzá!