ZETApress

hírportál

Kis tudósok Dallasban

Magyarország fiatal tudósai az amerikai világbajnokságon: május 14-én, jövő vasárnap kezdődik a texasi Dallasban az International Science and Engineering Fair, a tudományos versenyek világbajnoksága, amelyen hazánkat Kovács Nóra Anna kolozsvári és Barna Benedek László budapesti végzős gimnazista fiatal képviseli.

A világ különböző országaiból érkező több mint 1700 középiskolás diákkal fognak ringbe szállni a majdnem 9 millió dollárnyi díjakért. A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőigazgató-helyettese vezeti – tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója. Pakucs János, a hazai ifjúsági tudományos versenyek szervezője elmondta, hogy a két kiváló diák kiemelkedő kutatási projekteket dolgozott ki, amelyek különböző szakterületen alkalmazhatóak és elősegíthetik az emberiség fejlődését.

Kovács Nóra Anna, a 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny 1. díjasa Rusty nevű projektjével indul, mellyel igyekezett megalkotni egy teljesen új viszonyulásmódot a környezetszennyezési károk csökkentésére, melyet Társadalmi Tükör Technológiának nevezett el. Első prototípusával arra törekszik, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kisméretű robotok segítségével az eldobott hulladékok detektálásra és monitorizálásra kerüljenek. Fejlesztésével azokat a társadalmi csoportokat kívánja megcélozni, amelyek szeretnének egy élhetőbb környezetért apró lépéseket tenni, valamint jól rezonálnak egy robot által felmutatott Társadalmi Tükör Technológia jelenségére. Ez a technológiai tükör nagyban hozzájárulhat a társadalmi önreflexió felélénküléséhez és ahhoz, hogy élettereink autonóm módon tisztábbak és a természettel harmonikusabbak legyenek.

Barna Benedek László, a 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny 1. díjasa az UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz projektjével a mérnöki technológia területén mutatja be szaktudását. Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható.

Az International Science and Engineering Fair hatalmas jelentőséggel bír a tudományos világ számára, amelyre a világ minden tájáról érkeznek fiatal kutatók, hogy bemutassák munkájukat és kutatásaikat. A Magyar Innovációs Szövetség támogatja Kovács Nóra Anna és Barna Benedek László kreatív és innovatív munkáját és bízik abban, hogy projektek nemzetközi szinten is elismerést váltanak ki!

Szóljon hozzá!