ZETApress

hírportál

Díjazták a posztereket

Véget ért a 2010-es Európai Ifjúsági Poszter-verseny. Már megtekinthetők a weboldalon az Európai Bizottság által idén negyedik alkalommal megrendezett Európai Ifjúsági Poszterverseny magyarországi helyezettjei!

Az Egyesült Nemzetek Szervezete húsz évvel ezelőtt fogadta el a gyermekek jogairól szóló egyezményt. Idén erre a megállapodásra emlékezve rendezte meg az Európai Bizottság Jogérvényesülés, Szabadság és Biztonság Főigazgatósága a fiataloknak szóló poszter-versenyét. A versenyző csapatoknak két korosztályban kellett illusztrálniuk a Gyermekjogi Egyezményben foglalt jogok közül egy általuk választottat.

Magyarországon 107 csapat 150 poszterrel nevezett a versenyre, melyek közül a nemzeti zsűri választotta ki az országos helyezetteket. Európa szerte a 27 tagállamból több mint ötvenezer gyermek vett részt a pályázaton 11 ezer 300 plakáttal. Magyarországon a verseny koordinálása a debreceni székhelyű Úton Ifjúsági-Kulturális Egyesület feladata volt.

A győztesek sorrendje a következőképpen alakult: 10-14 éves korosztályból első helyezést ért el Győrből a Radó Tibor Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézet csapata, a RADÓSOK. Második lett a Váci Mihály Általános Iskola csapata Szombathelyről. A harmadik helyezést Pécsről, a CSODABOGYÓK csapata, a Mecsekaljai Iskola Jurisics Utcai Általános Iskolából kapta.

Az idősebbek közül, a 15-18 éves korosztályból a legjobb posztert a CSALÁD?92 csapata készítette Egerből, az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Gimnáziumából. Szintén az egri Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Gimnáziuma hozta el a második helyezést Érted? nevű csapatával. A kategória harmadik helyezettje a nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium NAKIHASZE csapata lett.

Az országos szinten első helyezést elért poszterek egy európai fordulón is megmérettették magukat. Az itt helyezést elért csapatok a hónap folyamán meghívást kapnak Brüsszelbe, ahol egy felejthetetlen hétvégét tölthetnek el, meglátogathatják a főbb Európai intézményeket és a verseny Európai Díjátadó Ünnepségén is részt vesznek ? tudatta a debreceni koordinátor.

Szóljon hozzá!