ZETApress

hírportál

Verespatakról szavaztak

Ma az eredetileg Áder János és Tőkés László képviselők által A cianidos bányászati technológiák általános betiltásáról az Európai Unióban címen beadott indítványról szavazott az Európai Parlament ? tudatta a Védegylet.

A 488 igen és 48 nem szavazattal, s már nem is tudom hány tartózkodással, elsöprő mértékben hagyták jóvá azt a szöveget, amely többek között felszólítja a Bizottságot, hogy kezdeményezze a cianidos bányászati technológiák teljes betiltását az Európai Unióban 2011. vége előtt.

Ez óriási siker a magyar és a nemzetközi környezetvédő szervezeteknek is, hiszen a háttérben többek között bolgár, görög, magyar, román, szlovák egyének és szervezetek hónapok óta dolgoztak a képviselők meggyőzésén, szakmai anyagok elkészítésén.

Azért is jelentős lépés ez, bár még nem a törvény született meg, mert egy ilyen egyértelmű állásfoglalás nagy valószínűséggel kihúzza a még meglevő kapaszkodókat a verespataki aranybánya beruházás alól.

Köszönet mindenkinek, aki hazánkban támogatta ezt a munkát! Azt se feledjük, hogy a tavaly 4 szervezet (LMP, MTVSZ, Védegylet, Greenpeace) által elindított és 2009. decemberben törvényi erőre emelkedett tiltás adta a szikrát ehhez, valamint a nagybányai katasztrófa 10 éves szomorú évfordulója ? fejeződik be a Greenpeace Magyarország Egyesület közleménye.

Szóljon hozzá!