ZETApress

hírportál

EU trió: Futás Európáért

Brüsszel ? Budapest ? Madrid: az Európai Unió Tanácsának fővárosai. A soros elnöki tisztet 2010. január és 2011. június között betöltő elnökségi trió tagországai a belga kormány kezdeményezésére május 7-én, pénteken Futás Európáért elnevezéssel közös európai futóversenyt rendeznek.

Az Európa-naphoz kapcsolódva ezen a napon Budapest mellett Brüsszelben és Madridban is több ezer 10 és 15 év közötti iskolás futja le a szimbolikus 2010 méteres távot. A Puskás Ferenc Stadion szoborparkjában 14órakor kezdődő versenyen a budapesti iskolások ismert olimpikonok társaságában teljesíthetik a távot. A programot a Miniszterelnöki Hivatal, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, valamint a Budapesti Atlétikai Szövetség közösen szervezi. Budapesten kívül 12 magyar településen is lesznek hasonló futóversenyek.

2010. január elseje és 2011. június 30-a között Spanyolország, Belgium és Magyarország az EU Tanácsának soros elnökei. Magyarország 2011. január 1-jétől fél éven keresztül lesz az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. A Futás Európáért címmel megrendezett közös futóverseny kezdeményezője a belga kormány, célja, hogy a három tagállam együtt, az európai eszme népszerűsítésével, az európai közös jövő jegyében aktivizálja a fiatalokat és megismertesse velük az Európai Unió szerepét.

A közös célért Brüsszel mellett Budapesten és Madridban is sok ezer iskolás korú diák fog futni, emellett több magyar vidéki városban is rendeznek versenyeket. A versenyen több kategóriában hirdetnek győztest. A legtöbb tanulót mozgósító 10 iskola összesen egymillió forint értékben sportszerutalványt kap.

A résztvevők az Európai Uniót és a trió elnökségi feladatokban való együttműködését bemutató tájékoztató füzetet kapnak, valamint a program részeként kvízjátékok segítségével ismerhetik meg az Európai Uniót és a trió elnökséget. A program könnyűzenei koncerttel ér véget 15 és 17 óra között, amelyen a fiatalok körében népszerű Hien, SP és Brasch Bence lépnek fel.

A programhoz kapcsolódóan futóversenyt szerveznek több vidéki településen is, így május 7-én Ágasegyháza, Balkány, Hajdúszovát, Kecel, Lepsény, Nagyhalász, Nagykőrös, Nagyvázsony, Ózd, Piliscsér, Sarkadkeresztúr és Tiszacsege diákjai is versenyezni fognak. A futóversenyre a nevezés lezárult, a helyszíni programok minden érdeklődő számára nyitottak. Az Európa-futás részletes programja portálukon található ? adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!