ZETApress

hírportál

Nagymarosi átadás

Ünnepi gálán adta át Magyarország Szlovákiának a V4 kulturális soros elnökségét, mert ma Magyarországtól Szlovákia veszi át egy évre a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztét. Ebből az alkalomból Nagymaroson rendezték meg a V4 magyar elnökség kulturális záróünnepségét – tudatták sajtósaik.

Az ünnepi gálán zenés és cirkuszi produkciókat, valamint a VéNégy Fesztivál és Színházi találkozó workshopján készült szlovák-magyar színházi előadást is bemutattak. – A négy ország közös kulturális öröksége erős közösségé formál bennünket – emelte ki az eseményen Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

A Visegrádi Négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – együttműködésének célja az országok gazdasági, politikai, kulturális és diplomáciai érdekeinek közös képviselete. Az együttműködés összehangolását minden évben egy tagország, a V4 soros elnöke vállalja magára. 2021. július 1-eje és 2022. június 30-a között ezt a tisztséget Magyarország töltötte be. A V4 országok legrangosabb kulturális eseménye, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A kulturális elnökség szimbolikus átadására ezért a fesztivál helyszínén, Nagymaroson került sor. Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős minisztertől Marián Varga, a Szlovák Köztársaság első-beosztottja vette át szimbolikusan a kulturális elnökséget.

Ha kultúráról beszélünk, akkor elsősorban mindenkinek a közösség jut eszébe. A közösség és a megtartás. Hiszen mi emberek egyedül, egymagunkban, barátok nélkül, szeretteink nélkül elszigetelt személyiségek vagyunk. Ha nem tudunk megnyilvánulni, akkor valójában nem is számítunk. Éppen ezért a kultúra több, mint puszta szórakozás. Közösségeket hoz létre, közösségeket tart meg és közösségeket erősít – emelte ki Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

A V4 magyar elnökségének két kiemelkedő pillére a visegrádi négyek kulturális logisztikájának erősödése és egymás kultúrájának mélyebb megismerése voltak. A kulturális sokszínűségünk és gazdagságunk arra predesztinál minket, hogy ezek bemutatásán és az együttműködéseken keresztül a béke és a biztonság érdekében tudunk közösen tevékenykedni – mondta Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár.

A V4-ek együttműködésének nincs alternatívája. Földrajzilag és kulturálisan is olyan mélyek a közös gyökereink, hogy bármilyen vihar is jött az elmúlt évszázadokban, semmi sem tudta megtépázni ezeknek a nemzeteknek az összefogását – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó fővédnöke.

Idén az eddigi legmagasabb látogatószámot érte el a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A négy nap során 11 ezren látogattak el a visegrádi négyek kultúráját fókuszba állító és világsztárokat is felvonultató zenei és színházi programokra. Jövőre június 22-e és 25-eközött rendezzük meg a 10. jubileumi fesztivált – emeltke ki Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató.

Az ünnepi gálát Koós-Hutás Áron és Horváth Márk duója nyitotta. Kriszta Kinga, a Magyar Állami Operaház szólistája Kálmán Imre: Csárdáskirálynő című művéből Szilvia belépőjét, Horváth István, a Magyar Állami Operaház tenorja Puccini: Turandotjából a Nessun Dormát, míg Györfi Anna és Vastag Tamás az Erzsébet, a szerelem szentje című musicalből Az Ég tartja a Földet című dalt adta elő. Herczeg Richárd, a Recirquel artistája lélegzetelállító lengő rúdszámával nyűgözte le a résztvevőket. Az ünnepi gálán mutatták be a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó kéthetes workshopján Juraj Bielik vezetésével készült szlovák-magyar előadást, a Grammatica mysteriit is. A Petőfi Sándor versein, levelein és úti leírásain alapuló válogatás egy olyan kollázst alkot, amely nemcsak komoly, hanem humoros oldaláról is bemutatja szerzőjét: az ifjú Petőfit.

Bár a magyar kulturális elnökség véget ért, jövőre ismét Magyarország lesz az európai kultúra egyik központja. Veszprém és a Bakony-Balaton régió 2023-ban, mint az Európa Kulturális Fővárosa cím viselője dolgozik majd a közös európai kulturális értékek és kapcsolatok megerősítésén. Már idén is sok programmal, de jövőre különösen izgalmas kulturális kalandokkal várjuk a Visegrádi Csoport országaiból a fellépőket és a vendégeket egyaránt – üzente az V4 elnökségi évet záró ünnepség résztvevőinek Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója.

Szóljon hozzá!