ZETApress

hírportál

Szlovák-magyar projektzáró

Júniusban zárul a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által – partnerségben a szlovákiai Fülek Város Önkormányzatával – az Interreg V-A Program keretében megvalósított Szlovák-magyar geoturisztikai partnerség – GEOTOP című projekt – tudatta Várhelyi-Szomszéd Eszter kommunikációs munkatárs, BNPI.

A projekt kiemelt célja a Novohrad-Nógrád Geopark és a Bükk-vidék Geopark területén olyan új geoturisztikai szolgáltatások kidolgozása és bevezetése, amely az élményszerző turizmus fejlesztésével, turisztikai szolgáltatók együttműködésével, oktatás és szemléletformálás útján biztosítja a helyi értékek kölcsönös megismerését és támogatja a térség gazdaságát.

A projekt részeként Domaháza és Gömörpéterfala (Petrovce) között egy határon átnyúló tanösvény épült 2,5 km hosszan a magyarországi oldalon, négy tájékoztató tábla kihelyezésével és egy pihenőhely kiépítésével.

Felújításra került a Bükk-fennsíkon az Olasz-kapui tanösvény 7,5 km hosszan, hét új tájékoztató táblával és 15 irányjelző oszloppal. A Bél-kői tanösvényen a Palabánya területe került felújításra, hat új állomáspont jelöléssel és két információs felülettel. Megújult továbbá a Répáshuta-Rejteki Nagy-kör 10 km hosszan, ahol tíz-tíz információs tábla és irányjelző oszlop került kiépítésre, valamint a Rejteki Kis-kör tanösvény 2,5 km hosszúságban négy tájékoztató tábla kihelyezésével készült el. A Rejteki tanösvényekre hét interaktív tábla is készült. A tájékoztató táblák magyar, szlovák és angol nyelven kerültek feliratozásra.

Fejlesztésre került a Guide@hand elnevezésű túratervező mobilalkalmazás okostelefonra, a két Geoparkról különböző kiadványok – pl. letéphető térkép, brosúra, térkép, tanári módszertani tankönyv és tanulói kézikönyv – készültek magyar, szlovák, angol és lengyel nyelven.

A projekt keretében 34 fő szerzett túravezetői képesítést, a képzésen geológiai értékek megismerése mellett túraszervezői és vezetői ismereteket, továbbá a Bükk-vidék és a Novohrad-Nógrád Geopark kultúrtörténeti és az élő természeti értékeit is megismerték a résztvevők.

A Bükk-vidék Geopark kulturális, örökségturisztikai és geoturisztikai attrakciók helyszíneinek bemutatására került megszervezésre egy-egy tanulmányút egyetemi hallgatók és általános és középiskolai pedagógusok számára, két pilot tréning turisztikai szolgáltatók részére, két fórum térségi vezetők és turisztikai szakemberek, szolgáltatók számára, tapasztalatcserére pedig a workshop nyújtott lehetőséget a projektpartnerek részére.

Elkészült a Bükk-vidék Geopark természeti, geoturisztikai és kulturális kincseit bemutató 10 perces image film is. A projekt összköltsége 175.463,2 euró az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Szóljon hozzá!