ZETApress

hírportál

Együtt kell működnünk, ha meg akarjuk akadályozni az embercsempészetet

– Jóllehet sokan tagadják a nőkkel szembeni atrocitásnak ezt a fajtáját, az erőszakkal kikényszerített prostitúciót, tény, hogy a labdarúgó VB színhelyén már készülnek az ideiglenes fa bordély-bódék a stadionok körül, hogy extra szolgáltatásban részesítsék az odalátogató drukkereket – nyilatkozta április 27-én, csütörtökön Luxemburgban Gurmai Zita, az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának alelnöke, az Európai Szocialisták pártja (PES) Nőszervezetének elnöke. Erre a napra hívta össze a PES Luxemburgban az uniós bel- és igazságügyminiszterek szokásos találkozója előtt a szocialista és szociáldemokrata kormányok illetékes minisztereit, illetve vezetőit Svédországból, Luxemburgból, Portugáliából, Finnországból, Bulgáriából és Magyarországról, hogy megvitassák a labdarúgó világbajnoksággal és a sportesemény kapcsán várható nőcsempészettel összefüggő kérdéseket.

– Kezdeményezésünkre konkrét intézkedések is születnek – nyilatkozta a találkozó után Gurmai Zita. – Az érintett országok belügyminisztériumainak illetékesei állandó kapcsolatban állnak egymással, az Europol speciális adatbázist hoz létre az emberkereskedelem és a kikényszerített prostitúció megakadályozására.

Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártja elnöke és Gurmai Zita elnökségi tag levélben hívta fel az illetékes szocialista és szociáldemokrata kor minisztereket, hogy működjenek együtt a német hatóságokkal és akadályozzák meg a szexuális kizsákmányolás és a kikényszerített prostitúció céljából várható nőcsempészetet.

A megbeszélésen jelen lévő és felszólaló Gurmai Zita hangsúlyozta, hogy az embercsempészet a rabszolgasághoz hasonló bűncselekmény, amit meg kell gátolni. “A felelősség ezért nem csak a német hatóságokra hárul, hanem érint minden európai országot. Együtt kell működnünk, ha meg akarjuk akadályozni az embercsempészetet.”

Az Európai Szocialisták Pártja által szervezett petíciót eddig 22 ezren írták alá, európai miniszterelnökök: Tony Blair, José Luis Zapatero, José Sócrates, Göran Persson, Gyurcsány Ferenc, Jiří Paroubek, Sergei Stanishev, illetve neves közéleti személyiségek: Eero Heinäluoma, Elio Di Rupo, George Papandreou, François Hollande, Josep Borrell, Romano Prodi and Massimo D?Alema.

– A futballért rajongók, közöttünk férjeink, gyermekeink nem azért mennek Németországba, hogy szégyen essék a családon, betegen jöjjenek vissza. Ezt kívánja a sport tisztessége is – zárta nyilatkozatát a magyar képviselő.

Szóljon hozzá!