ZETApress

hírportál

Dél-európai terjeszkedés

Belépett az olaszországi ingatlanpiacra az Indotek Group. Az ingatlanpiaci befektető társaság tovább terjeszkedik Dél-Európában – tudtuk meg sajtósaiktól.

Tovább folytatja a nemzetközi terjeszkedést az Indotek Group, amely a dél-szicíliai Le Masserie Shopping Center, illetve egy 13 szupermarketből álló, főként Észak-Olaszországban található portfólió akvizíciójával lépett be az olaszországi ingatlanpiacra. A lezárult két tranzakció egy ambiciózus befektetési stratégia kezdetét jelenti Olaszországban a társaság számára, amely így összesen már 14 kelet-közép-európai és dél-európai ország ingatlanpiacán folytat sikeres ingatlanbefektető és ingatlanfejlesztő tevékenységet.

Az Indotek Group lezárta első olaszországi akvizícióit, amelyek által két kiskereskedelmi szegmensben, a szupermarketek és shopmarkok területén jelent meg. A tranzakció keretében az Indotek Group egy 13 közepes méretű, önálló szupermarketből álló portfóliót vásárolt meg a Reale Immobili S.p.A-tól. A 40 ezer m2-es ingatlanportfólió részét képező szupermarketek elsősorban Észak-Olaszország sűrűn lakott városaiban találhatóak, az ingatlanportfólió főbérlője pedig a Carefour nemzetközi áruházlánc. A portfólió részét képezi továbbá két üresen álló ingatlaneszköz is, amelyet az Indotek Group a felújítási munkálatok kivitelezését követően szeretne hasznosítani a jövőben.

A másik akvizíció keretében a társaság egy 18 ezer m2-es, 60 kiskereskedelmi egységből álló bevásárlóközpontot, a Dél-Szicíliában található Le Maserrie Shopping Centert vásárolta meg egy magánvállalkozói csoporttól. A korábban a Stoneweg amerikai ingatlanbefektető vállalat által működtetett bevásárlóközpont közel 100%-os kihasználtsággal üzemel, olyan főbérlőkkel, mint a Zara, a Coop és az Unieuro. A bevásárlóközpont teljesítménye 2021-ben, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítését, illetve feloldását követően megközelítette a 2019-es rekordévnek számító szintet. Elhelyezkedése miatt pedig alkalmas arra, hogy vonzerőt jelentsen a helyi közösségek számára.

A kiskereskedelmi ingatlanok fontos részét képezik az Indotek ingatlanportfóliójának, hiszen már évek óta üzemeltetünk plázákat és retail parkokat Magyarországon, Romániában és Spanyolországban. A GDO és a La Masserie-t érintő tranzakciók az első, de biztos vagyok benne, hogy nem utolsó ügyleteink Olaszországban, amely kulcsfontosságú szegmensként jelenik meg nemzetközi terjeszkedési terveink között, tekintve a gazdasága és földrajzi sokszínűsége által kínált izgalmas lehetőségeket – mondta el az ügyletek kapcsán Hornok Krisztián, az Indotek Group tranzakciós igazgatója.

Az Indotek Group jelentős tapasztalattal rendelkezik a bevásárlóközpontok és a kereskedelmi ingatlanok területén, hiszen Magyarországon 30 plázát tulajdonol. – Nagy örömömre szolgál, hogy Olaszországban képviselhetem az Indotek Groupot, hiszen ezáltal közreműködhettem abban, hogy lezárjuk a társaság első ügyleteit az olasz kiskereskedelmi szektorban, amely a világjárvány idején is ellenállónak bizonyult a nemzetközi piacon. Így a befektetések lehetőséget jelentenek számunkra, hogy tovább folytassuk az Indotek Group proaktív vagyonkezelési tevékenységét. A megfelelő fundamentumok mellett társaságunk továbbra is hisz a kiskereskedelmi szektorban – tette hozzá Eleonora Galloni, az Indotek Group régiós vezetője.

A tranzakciós tevékenység során az Indotek Groupot az ügylet megvalósításában, strukturálásában és finanszírozásában a SIDE Asset Management, jogi szempontból a K&L Gates, a műszaki átvilágítás során a RINA Prime Values, míg az ingatlanalap létrehozásában a Savills Investment Management támogatta.

A Le Masserie bevásárlóközpont akvizíció jogi vonatkozásaiban az Indotek Groupot a Gatti Pavesi Bianchi Ludovici ügyvédi iroda segítette, a Plusiders az adózási, pénzügyi és strukturálási szempontból, a CBRE Italy a kereskedelmi, míg a Yard REASS a műszaki vonatkozásokban segítette a társaságot.

Az ingatlanok értékesítésében az eladóknak a pénzügyi struktúrában a Stoneweg Italy, az adózási kérdésekben a DGRS ügyvédi iroda, az adózási kérdésekben a Context Consulting, a kereskedelmi kérdésekben pedig az MFRE nyújtott segítséget.

Az Indotek Groupról

Az Indotek Group Magyarország egyik vezető befektetéskezelő cégcsoportja. A cégcsoport fő tevékenységeként a rá bízott vagyont elsősorban ingatlanok és ingatlanokkal fedezett vállalati követelések megvásárlására fordítja, portfóliója alapján a legfontosabb piaci szereplők közé tartozik Magyarországon. A cégcsoport tevékenységének lényege a kockázatok tudatos vállalása és professzionális kezelése, valamint a hosszú távú gondolkodás, amelyek együttesen kiemelkedő megtérülés elérését teszik lehetővé.

Az Indotek Group jelenleg piacvezető az A-, B- és C-kategóriás kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán. A több mint 460 főt foglalkoztató cégcsoport több mint 300 ingatlan felett rendelkezik. A beépített és bérbe adható ingatlanterület nagysága összességében meghaladja az 1,86 millió m2-t, amelyen több mint 3500 bérlő osztozik.

Az Indotek Group ingatlanportfóliójába tartozik – egyebek mellett – több mint 30 irodaház, és 26 fővárosi és vidéki bevásárlóközpont. Emellett az Indotek Group számos szállodát, valamint számtalan raktárépületet és iparterületet tulajdonol, továbbá a csoport több saját fejlesztésű lakóparkprojekttel van jelen a lakossági ingatlanpiacon is.

Szóljon hozzá!