ZETApress

hírportál

Fórum az ELTE-n

Fenntarthatóság egy (poszt?)pandémiás világban: az ELTE-n rendezik meg a CHARM-EU Szövetség első TORCH Fórumát. A téma: az egyetemek szerepe lesz a kutatás, fejlesztés és innováció terén – tudatta az ELTE Kommunikációs, Marketing és Rekrutációs Igazgatóság.

A világjárvány számos szempontból és számos szektorban megváltoztatta a körülöttünk lévő világot: az ELTE Aulájába szervezett első éves TORCH Fórum fő kérdése, hogyan járulhatnak hozzá az egyetemek és az európai egyetemi szövetségek a tudás európai belső piacához, és hogyan tudják maximalizálni a K+I hatását a világjárvány utáni (?) világban egy jobb, befogadó és fenntartható jövő érdekében.

A résztvevők több európai egyetemi szövetség hasonló projektjeit is elemezve megvitatják: melyek a kutatásértékelési reform kihívásai, hogyan áll hozzá az EU, és mit tanulhatunk az európai egyetemi szövetségek munkájából;

hogyan hathatnak a fenntartható jövőre az egyetemszövetségek egy közös kutatási és innovációs terven keresztül, és milyen szerepet tölthet be egy ilyen közös terv a European Green Deal céljainak elérésében, miként járulhat hozzá a fenntartható fejlődési célkitűzések megvalósításához;

hogyan tudnak az egyetemek és az egyetemi szövetségek jobban együttműködni a vállalkozásokkal és az állampolgárokkal;

mi a jelentősége az olyan átfogó alapelveknek, mint az etika, az integritás, az interdiszciplinaritás és a nemi egyenlőség a felelős kutatásban, valamint a szövetségek által közösen kidolgozandó megvalósítási módok/stratégiák jelentette kihívásokban.

A fórumot követően összegzik a javaslatok nyomán kirajzolódott irányelveket, valamint útmutatóban határozzák meg a közös uniós kutatási és innovációs terv megvalósításához vezető lépéseket, egyértelmű prioritások és intézkedések megjelölésével.

A március 2-i hamvazószerdai rendezvény házigazdája a virtuális térben az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A fórumot a CHARM-EU partneregyetemek vezetői mellett magas uniós és kormányzati szintű vezetők köszöntik. Moderátor: Magyari Enikő egyetemi tanár.

Szóljon hozzá!