ZETApress

hírportál

Egységes a B9

A Nyugatnak határozott és egységes választ kell adnia az ukrajnai orosz hadműveletre, Ukrajnát erőteljesebben kell támogatni, különösen fegyverszállításokkal – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök a Bukaresti Kilencek csoport varsói államfői csúcstalálkozóját megnyitó beszédében.

A találkozón részt vett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is: a B9-csoport országai évtizedekkel ezelőtt széttörték a szovjet megszállás bilincseit, ma pedig Európa elszánt arra, hogy barbár cselekedeteiért felelősségre vonja Moszkvát, és minden lehetséges módon támogassa az ukrán nemzetet! – írta a Twitter közösségi honlapján. A magyar ellenzéki és kormányálláspont idekattintva olvasható.

A kelet-közép-európai NATO-tagállamokat egyesítő B9 formátum tagjai: Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária. Hazánkat a csúcstalálkozón Áder János köztársasági elnök képviselte. A tanácskozást záró sajtóértekezleten államfőnk összefoglalta az elhangzott véleményeket: a résztvevők közül senki sem javasolta, hogy Ukrajnába NATO-katonákat kellene küldeni, a felszólalók többsége az eddigieknél szigorúbb Moszkvával szembeni szankciókra szólított fel, és mindnyájan egyetértettek abban, hogy a NATO nyilatkozataiban és lépéseiben egységre van szükség.

A köztársasági elnök összefoglalta a magyar álláspontot is: Magyarország eddig, és ezután is mindent megtesz Ukrajna szuverenitása és területi egysége helyreállításáért. Tekintettel lesz minden szövetségesi döntésre, betartja a szankciókat, és Ukrajnával szomszédos országként kész megfelelő ellátást biztosítani a Magyarországra érkező menekülteknek, szükség esetén a magyarországi kórházakban a sérült civilekről is gondoskodnak. A varsói konzultáció tanúságot tett a csoport rendíthetetlen egységéről! – zárta beszédét Áder János.

Szóljon hozzá!