ZETApress

hírportál

Háború Ukrajnában

Tegnap hajnalban Oroszország megtámadta Ukrajnát, véres háború dúl a szomszédunkban. Putyin ellen, Ukrajna mellett tartottak tüntetést az ellenzéki összefogás hat pártjának vezetői és a tömörülés miniszterelnök-jelöltje tegnap 19 órától az Oroszországi Föderáció Bajza utcai Nagykövetségénél.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke kijelentette: Ukrajna megtámadásával nyilvánvalóvá vált, mennyit ér annak az orosz elnöknek a szava, akihez Orbán Viktor egy évtizede dörgölőzik.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke szégyenletesnek nevezte, hogy a miniszterelnök ugyan elítélte az orosz hadműveletet, de a Putyinnal való további üzletelés mellett foglalt állást. Az ellenzéki politikus arról beszélt: nem felülvizsgálni, hanem lemondani kell az orosz eszközökből és hitellel megvalósuló Paks II. beruházást.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke megbízhatatlansággal vádolta beszédében Vlagyimir Putyint és Orbán Viktort hozzátéve: ez a tulajdonság a nemzetközi politikában elfogadhatatlan.

Lukács László György, a Jobbik alelnöke szerint a magyarság, Európa és a világ normális fele a béke oldalán áll, és ott is marad. Családapaként arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen emberi tragédiákat okoz a háború.

Donáth Anna, a Momentum elnöke arról beszélt: miközben a magyar társadalom két népszavazáson is kinyilvánította, hogy Európához, a békeszerető Nyugathoz tartozunk.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nem az orosz nép ellen tüntetünk, hanem az orosz diktátor ellen. A magyar miniszterelnök az elmúlt 12 évben hozzájárult az Ukrajnát letaroló hatalmi gépezet olajozásához, gyengítette a szabad világ immunrendszerét. Az Orbán-kormány nem az eszköze, hanem az akadálya az európai békének.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt öt követelést fogalmazott meg a kormányfő felé, amelyek közül szerinte Orbán Viktor kettőt már teljesített, amikor agresszornak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és amikor állást foglalt az ország nyugati szövetségi kötelezettségei mellett. Felszólította a kormányfőt, hogy fejezze be a hintapolitikát és Magyarország csatlakozzon az Oroszország elleni uniós szankciókhoz, a kormány pedig haladéktalanul függessze fel Paks II. engedélyezési eljárását és küldje el az országból a szónok által csak orosz kémbanknak nevezett Nemzetközi Beruházási Bankot. Szimbolikus lépésként azt is kérte, hogy a külgazdasági és külügyminiszter adja vissza az orosz érdekek szolgálatáért nemrég kapott kitüntetését.

Kormányunk is békét akar!

Tisztelt Honfitársunk! Magyarország közvetlen szomszédságában sajnos a legrosszabb forgatókönyv következett be: egy háború, amelyet még a legnagyobb országok diplomáciai erőfeszítései sem tudtak megakadályozni – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy a magyar emberek biztonságát garantáljuk. Aggódunk Ukrajnáért, kiállunk Ukrajna területi integritása mellett, de a háború nem megoldás. Alapvető érdekünk, hogy Magyarország kimaradjon a háborús konfliktusból. Éppen ezért felelőtlennek tartjuk, és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére. Nem fogunk támogatni olyan javaslatokat sem, amelyek hazánk gázellátását és a rezsicsökkentést veszélyeztetik.

Magyarország az EU és a NATO tagjaként támogatja a béke helyreállítására irányuló közös erőfeszítéseket. A Magyar Honvédség felkészült a határvédelmi és humanitárius feladatokra, nagykövetségünk minden segítséget megad az Ukrajnában tartózkodó magyaroknak – fejeződik be a Kormányzati Tájékoztatási Központ levele.

Szóljon hozzá!