ZETApress

hírportál

Naperőmű temetőben

Temetőbe telepítik Bécs következő közösségi naperőművét. Idén tavasszal kezdi meg működését a következő közösségi naperőmű Bécsben, amely ezúttal a Központi Temetőben kapott helyet. A megtermelt áram egy részét helyben használják majd fel: a temetkezési vállalat járműveit töltik fel vele. Először azok vásárolhatnak részesedést, akik ügyfelei a Bécsi Temetkezési Vállalatnak.

A bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie tíz évvel ezelőtt hozta létre első közösségi naperőművét. A modell lényege, hogy az erőművekben napelem-csomagokat lehet vásárolni, a hozam pedig a megtermelt áram mennyiségétől függ. A létesítmény aktuális energiatermelését a befektetők egy online platformon keresztül követhetik folyamatosan nyomon. A befektetési lehetőség annyira népszerű, hogy néhány napon belül elkapkodják a napelem-csomagokat.

Az óriási kereslet miatt a Wien Energie most újabb közösségi naperőművet létesít, méghozzá a Bécsi Központi Temetőben. A létesítményt a műhelyek és növényházak közvetlen közelében, olyan területen hozzák létre, amelyet soha nem használtak temetkezésre. Az 1,4 megawatt teljesítményű erőmű a Wien Energie 3. legnagyobb ilyen létesítménye lesz és 570 háztartást lesz képes ellátni árammal. A tervek szerint a megtermelt energia egy részét helyben használják majd fel és például a Bécsi Temetkezési Vállalat elektromos járműveit működtetik vele.

Mivel a közösségi naperőművek rendkívül népszerűek, először a Temetkezési Vállalat ügyfelei vásárolhatnak részesedést benne – méghozzá azok, akik a digitális sírhely szolgáltatást használják. Ezzel a sírhellyel kapcsolatos szolgáltatásokat lehet megrendelni vagy lemondani otthonról, a karosszékből és aki akar, még egy virtuális emlék-helyet is létrehozhat, ahol a személyhez kapcsolódó emlékeket tárolhat és oszthat meg.

A Bécsi Központi Temetőben megvalósuló közösségi naperőmű lesz egyébként a Wien Energie 29. ilyen létesítménye Bécsben, illetve Alsó-Ausztriában. Eddig több mint tízezer ember több mint 38 millió eurót fektetett be a napelem-csomagokba. A Wien Energie célja, hogy 2030-ra 250 ezer háztartást tudjon napenergiából származó árammal ellátni.

Szóljon hozzá!