ZETApress

hírportál

Elbuktuk a pert

Az Európai Bíróság ma elutasította a magyar és a lengyel kormány keresetét és fenntartotta a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet jogszerűségét. A feltételességi mechanizmus célja az uniós források védelme abban az esetben, amikor a kormányok a jogállamiságot megsértve használnak fel uniós pénzeket.

Az erről szóló rendelet 2021. január elsején lépett életbe, de azt a Bizottság még nem alkalmazta. Az Európai Bíróság feltételességi mechanizmusról szóló mai döntését követően a témában vezető képviselők haladéktalan fellépést várnak az Európai Bizottságtól! – tudatta az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

Elhárult a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszerről szóló rendelet előtt álló utolsó akadály. A Parlament most közvetlenül a Bizottsághoz szól, és egyértelműen akarok fogalmazni: eljött a jogszabály alkalmazásának ideje. Nem lehet ismét haladékot kérni, hanem a Bizottságnak határozottan és késedelem nélkül lépnie kell! A tények vitathatatlanok. Mindnyájan tudjuk, hogy már régóta romlik a jogállamiság minősége, és nem csak Magyarországon és Lengyelországban, hanem más tagállamokban is – mondta Petri Sarvamaa (EPP, Finnország), a feltételrendszerről szóló parlamenti állásfoglalás társ-jelentéstevője.

Reméljük, hogy a Bizottság folyamatosan dolgozott, mostanra kész a lecke, és a testület készen áll a rendelet alkalmazására! Az ítélettel fordulóponthoz értünk, a döntés a közös értékeken alapuló európai projekt támogatását jelenti. Egyértelmű üzenet az autoriter kormányoknak: az Unióban be kell tartani a játékszabályokat. A döntéssel az Európai Bíróság jogi szempontból is megerősíti a jogállamisági mechanizmus mögött álló politikai üzenetet, és támogatja az uniós intézmények komoly munkáját! – fogalmazott Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spanyolország), a feltételrendszerről szóló parlamenti állásfoglalás társ-jelentéstevője.

A plenáris ülésen 16 óra körül vita kezdődik A jogállamiság és az Európai Bíróság ítéletének következményei címmel, Johannes Hahn biztos részvételével.

Szóljon hozzá!